Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Japonsko čelí ďalšej skúške prírody: K ostrovom sa blíži silný tajfún Trami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Ichiro Banno/Kyodo News via AP)

TOKIO - Silný tajfún sprevádzaný nebezpečným vetrom a lejakmi mieril v piatok k južným japonským ostrovom. Došlo už k zrušeniu približne 260 letov, informovala agentúra DPA.

Meteorológovia očakávajú, že tajfún sa v sobotu priblíži k ostrovu Okinava, kde sa budú v nedeľu konať voľby guvernéra. Trami môže spôsobiť "katastrofu" s vysokými vlnami, silným vetrom a lejakmi, varoval japonský meteorologický ústav JMA na tlačovej konferencii v okinavskom hlavnom meste Naha.

Celkovo zrušili v piatok 261 letov do a z Nahy a v sobotu bude na ostrove pozastavená autobusová doprava a preprava po jednokoľajových tratiach, informoval denník Okinawa Times.

V piatok ráno miestneho času bolo oko búrky približne 240 kilometrov juhovýchodne od ostrova Mijako a smerovalo na severozápad rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu. Búrku sprevádzal vietor v nárazoch s rýchlosťou až 216 kilometrov za hodinu.

Očakáva sa, že na Okinave spadne do soboty večera do 300 milimetrov zrážok a búrka by mohla okolo ostrova vytvoriť vlny do výšky 12 metrov. Lejaky spôsobili v júli na západe Japonska záplavy a zosuvy pôdy, pričom zahynulo viac ako 220 ľudí a zničených bolo množstvo domov a ciest.
 

Viac o téme: PočasieTajfúnJaponskoTrami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu