Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sýrske MZV: Po dodávke systému S-300 si mal Izrael rozmyslieť ďalšie útoky voči krajine

Fajsal Mikdád
Fajsal Mikdád (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus)

BEJRÚT - Izrael by si mal dôkladne rozmyslieť, či podnikne ďalšie útoky voči Sýrii po tom, ako Damask dostane od Moskvy moderný raketový systém protivzdušnej obrany S-300. Uviedol to v utorok večer námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsal Mikdád.

Tento raketový systém mala mať Sýria podľa neho už dávno. Mikdád uviedol, že Izrael, ktorý sa pod rôznymi zámienkami dopustil už mnohých agresií, si musí dôkladne rozmyslieť, keby chcel opäť zaútočiť na Sýriu. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok oznámil, že Rusko v priebehu dvoch týždňov dodá sýrskej armáde raketový systém protivzdušnej obrany S-300, a to v rámci posilnenia jej bojových spôsobilostí.

Systém je podľa Šojgua schopný zachytiť letecké útočné zbrane do vzdialenosti viac ako 250 kilometrov a zasiahnuť súčasne niekoľko vzdušných cieľov. Okrem toho, ako poznamenal, budú veliteľské stanovištia a samotné jednotky sýrskej protivzdušnej obrany vybavené ruskými automatizovanými systémami riadenia, ktoré okrem iného zaručia identifikáciu ruských lietadiel.

Správa o dodávke komplexu S-300 sa objavila týždeň po tom, čo sýrska raketa nad Stredozemným morom zostrelila ruské prieskumné lietadlo Il-20. Zahynulo všetkých 15 osôb na palube. Bezprostredne po incidente Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie svojho lietadla obvinilo Izrael. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruským lietadlom, pripravujúcim sa na pristátie, sa v čase incidentu kryli izraelské stíhačky F-16, ktoré boli na misii s cieľom zaútočiť na objekty v sýrskej provincii Lázikíja.

Viac o téme: SýriaIzraelFajsal Mikdád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu