Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Pásme Gazy sa štrajkuje: Pracovníci úradu OSN nesúhlasia s rozhodnutím USA

Na snímke sú kresby na stene zatvoreného Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) pôsobiacich pásme Gazy počas štrajku zamestnancov úradu.
Na snímke sú kresby na stene zatvoreného Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) pôsobiacich pásme Gazy počas štrajku zamestnancov úradu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Khalil Hamra)

GAZA - Do štrajku vstúpili v pondelok tisícky zamestnancov Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) pôsobiacich pásme Gazy, ktoré čelí izraelskej blokáde. Chcú tak vyjadriť svoj nesúhlas s nedávnym rozhodnutím Spojených štátov zastaviť financovanie tohto orgánu OSN, píše tlačová agentúra DPA.

Podľa vyhlásenia odborov sa do štrajku zapojilo zhruba 13.000 Gazanov vrátane učiteľov či pracovníkov zdravotných služieb. Spojené štáty sú hlavným darcom pre UNRWA, ktorá poskytuje pomoc vyše piatim miliónom Palestínčanov žijúcich v Jordánsku, Libanone, Sýrii, Predjordánsku, ako aj pásme Gazy, kde žije 1,3 milióna z nich.

Zameriava sa pritom na podporu vzdelávania a sociálne služby. Cieľovou skupinou sú Palestínčania a ich potomkovia, ktorí prišli o svoj domov v dôsledku konfliktu s Izraelom. Spojené štáty sa svojimi príspevkami podieľali takmer 30 percentami na celkovom rozpočte tejto organizácie. UNRWA tak príde o zhruba 300 miliónov dolárov plánovanej ročnej pomoci.

Viac o téme: ŠtrajkUtečenciOSNPalestínaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu