Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivé čísla po havárii trajektu: Zomrelo minimálne 131 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Kalonzo Musyoka)

KAMPALA - Oficiálny počet obetí štvrtkovej nehody extrémne preplneného trajektu na Viktóriinom jazere v Tanzánii stúpol na najmenej 131. V piatok o tom informoval tanzánijský minister dopravy Isack Kamwelwe. Už druhý deň pokračovala záchranná akcia, pretože desiatky ľudí sú stále nezvestné a úrady sa obávajú, že celkový počet mŕtvych môže prekročiť 200.

Pasažieri sa vracali domov po rušnom dni, keď sa v danej oblasti konal trh, uviedla pre tlačovú agentúru AP hovorkyňa tanzánijského Červeného kríža Godfrida Jolaová. "Nikto nevie, koľko ich (na trajekte) bolo," dodala. Podľa prvých odhadov ich mohlo byť vyše 300. Prezident John Magufuli však vyzval na zachovanie pokoja v Tanzánii, kde sa podobné tragické udalosti stávajú pomerne často. Vyhlásil aj tri štátneho smútku. Trajekt MV Nyerere, s kapacitou 101 pasažierov, bol nebezpečne preťažený, povedal novinárom hlavný sekretár vlády John Kijazi. Nariadil vyšetrovanie a dodal, že osoby zodpovedné za nešťastie budú obvinené.

Záchranári vyťahujú telo z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Trajekt sa prevrátil vo štvrtok medzi ostrovmi Ukara a Ukerewe. K prevráteniu údajne došlo v okamihu, keď sa pasažieri pri zakotvovaní plavidla pri brehu hromadne presunuli na jednu stranu. Podľa miestnej televíznej stanice TBC sa podarilo zachrániť 44 osôb. V piatok na svitaní sa po nočnej prestávke záchranná akcia obnovila a zapojili sa do nej desiatky príslušníkov bezpečnostných síl aj dobrovoľníkov. V rukaviciach a rúškach na tvári vyťahovali telá do drevených člnov. Na miesto nešťastia dorazili ráno takisto profesionálni potápači z rôznych častí krajiny, aby urýchlili záchrannú operáciu, informovala tlačová agentúra DPA.

Záchranári vyťahujú telo z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Šok a žiaľ vyjadril pápež František i mnoho afrických lídrov. Viktóriino jazero, najväčšie v Afrike, sa nachádza medzi Tanzániou, Keňou a Ugandou. Najčastejšími príčinami podobných incidentov sú slabá údržba a preťaženie plavidiel. V roku 1996 sa tam pri prevrátení preťaženého trajektu MV Bukoba utopilo viac než 800 ľudí. Išlo o jedno z najväčších nešťastí trajektov v 20. storočí.

Viac o téme: HaváriaObeteTrajektTanzánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu