Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragická nehoda trajektu v Tanzánii: Počet obetí stúpol na najmenej 148

Záchranári vyťahujú telo z vody z prevráteného trajektu Zobraziť galériu (3)
Záchranári vyťahujú telo z vody z prevráteného trajektu (Zdroj: TASR/AP)

DAR ES SALAAM - Počet ľudí, ktorí zahynuli vo štvrtok pri prevrátení trajektu na Viktóriinom jazere v Tanzánii, v sobotu stúpol na najmenej 148. Informoval o tom tanzánijský minister dopravy Isack Kamwelwe po tom, ako záchranári v sobotu z jazera vylovili ďalších vyše desať tiel.

V rozhovore pre miestny rozhlas Kamwelwe uviedol, že počet obetí zrejme ešte stúpne, keďže podľa indícií záchranárov sú v prevrátenom trajekte ešte ďalšie telá obetí. K nešťastiu došlo vo štvrtok medzi ostrovmi Ukara a Ukerewe, údajne iba niekoľko metrov od dokov na ostrove Ukerewe. Trajekt MV Nyerere viezol i náklad.

Záchranári vyťahujú telo z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Presný počet ľudí na palube trajektu MV Nyerere stále nie je známy - odhaduje sa, že ich mohlo byť aj vyše 300. Za veľmi pravdepodobnú príčinu nešťastia sa považuje prekročenie nosnosti lode, uviedol v sobotu predstaviteľ tanzánskych úradov John Kijazi. Tanzánijský prezident John Magufuli po lodnom nešťastí vyhlásil v krajine trojdňový štátny smútok a vyzval na zadržanie osôb, ktoré nesú zodpovednosť za nehodu.

Tragická nehoda trajektu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Kalonzo Musyoka)

Podobné incidenty sú na tomto najväčšom jazere Afriky pomerne časté. V roku 1996 sa tam pri prevrátení preťaženého trajektu MV Bukoba utopilo viac než 800 ľudí. Išlo o jedno z najväčších nešťastí trajektov v 20. storočí. Viktóriino jazero sa nachádza medzi Tanzániou, Keňou a Ugandou.

Viac o téme: NehodaTrajektAfrikaTanzánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu