Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kim Čong-un si pochvaľuje: Summit s Trumpom stabilizoval náš región

Stretnutie kórejských lídrov.
Stretnutie kórejských lídrov. (Zdroj: SITA/Pyongyang Press Corps Pool via AP)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un v utorok uviedol, že jeho júnový summit s americkým prezidentom Donaldom Trumpom stabilizoval bezpečnostnú situáciu v regióne. Vyjadril sa tak počas stretnutia s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v Pchjongjangu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejské médiá.

Kim tiež poďakoval Munovi za sprostredkovanie svojho summitu s Trumpom v Singapure. Konštatoval, že sa zlepšili vzťahy medzi oboma Kóreami a medzi Severnou Kóreou a USA. "Prezident Mun pomohol zorganizovať historické rozhovory medzi Severnou Kóreou a USA," dodal Kim Čong-un podľa agentúry Jonhap.

Juhokórejský prezident vyjadril nádej, že summit s Kimom prinesie "ovocie mieru a prosperity". "Vznikla medzi nami dôvera a priateľstvo, takže si myslím, že všetko pôjde dobre," uviedol Mun Če-in. Výsledok ich utorkových rokovaní zatiaľ nie je známy. Podľa plánu sa mali zamerať na denuklearizáciu Kórejského polostrova, posilnenie vzájomných vzťahov či znižovanie vojenského napätia v regióne.   

Juhokórejský prezident priletel do severokórejského hlavného mesta priamo zo Soulu na trojdňovú návštevu. Ide už o jeho tretí tohtoročný summit s vodcom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-unom.

Ich rokovania sa začali v sídle ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce (KSP). Zúčastnili sa nich aj iní poprední predstavitelia oboch Kóreí. Obaja lídri sa stretnú opäť v stredu na druhom kole rokovaní. To, či usporiadajú tlačovú konferenciu o výsledkoch summitu, bude závisieť od výsledku rozhovorov, uvádza agentúra Jonhap s odvolaním sa na kanceláriu juhokórejského prezidenta.

Viac o téme: StretnutieSummitRegiónDonald TrumpKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu