Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obchodná vojna pokračuje: Trumpova vláda uvalila dodatočné clá na čínsky tovar

USA uvalilo ďalšie clá na čínsky tovar.
USA uvalilo ďalšie clá na čínsky tovar. (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

WASHINGTON - Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa začne od budúceho pondelka zavádzať dovozné clá na ďalšie druhy tovaru z Číny v celkovej ročnej hodnote 200 miliárd dolárov, čím sa opäť vyostrí "obchodná vojna" medzi týmito dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Informovala o tom v noci na utorok tlačová agentúra AP.

Podľa pondelkového vyhlásenia Trumpa budú nové clá spočiatku desaťpercentné, od 1. januára však narastú až na 25 percent. Očakáva sa, že výsledkom bude zdražovanie celej škály spotrebného tovaru, od kabeliek až po bicyklové pneumatiky.

Spojené štáty zaviedli už v júli 25-percentné dovozné clá na čínsky tovar v ročnej hodnote 50 miliárd dolárov, na čo Peking zareagoval odvetnými krokmi. Tie sú avizované aj v súvislosti s najnovším rozhodnutím Washingtonu, ktoré sa vzťahuje na dovoz v objeme predstavujúcom takmer 40 percent čínskeho tovaru predaného vlani do Spojených štátov. Trump siahol po opatreniach proti Číne, aby ju potrestal za "predátorské taktiky", pomocou ktorých sa podľa neho snaží zaujať miesto Spojených štátov, pokiaľ ide o technologickú vyspelosť, zhodnotila AP.

Viac o téme: ObchodVojnaTovarUSAČínaClá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu