Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Filipínami sa prehnal ničivý tajfún: Počet obetí je najmenej 64, zabíjal aj v Číne

Spúšť, ktorú zanechal tajfún Mangkhut. Zobraziť galériu (3)
Spúšť, ktorú zanechal tajfún Mangkhut. (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

MANILA - Tajfún Mangkhut, ktorý v sobotu pustošil sever Filipín, si v nedeľu vyžiadal dve obete aj v Číne. O úmrtiach v dôsledku vyčíňania tajfúnu v provincii Kuang-tung informovali čínske štátne médiá. Ďalších 15 ľudí tu utrpelo zranenia. Už v sobotu si tajfún Mangkhut vyžiadal na Filipínach podľa posledných informácií od tamojších úradov najmenej 64 obetí. Ďalších 33 ľudí utrpelo na Filipínach v jeho dôsledku zranenia, a nezvestných je 45 osôb, informovalo v nedeľu filipínske ministerstvo vnútra.

Do bilancie sú zarátané aj osoby z baníckej nocľahárne, ktorí sú nezvestní po zosuve pôdy v Itogone, takmer 200 kilometrov severne od Manily, uviedol Palangdan. Štyridsať až päťdesiat ľudí bolo vo vnútri objektu v čase zosuvu a z Itogonu hlásili aj ďalších 32 mŕtvych. "Zdá sa, že počet obetí sa zvyšuje na najmenej 100," konštatoval starosta mesta. Úrady doteraz hlásili, že zosuvy pôdy a záplavy si na severe Filipín vyžiadali najmenej 28 obetí na životoch. Podľa Palangdana len jedna z týchto obetí žila v Itogone.

Až dva a pol milióna ľudí evakuovali čínske úrady z oblastí, kde sa očakáva najsilnejší dopad ničivého tajfúnu Mangkhut, ktorý udrel v nedeľu o piatej poobede miestneho času (11:00 SELČ) na čínsku pevninu. Predstavitelia provincie Kuang-tung tiež informovali o tom, že nariadili opustiť more a vrátiť sa povinne do prístavu takmer 50-tisíc rybárskym lodiam. Podľa tlačovej agentúry Nová Čína sú vo viacerých mestách v ohrozenej oblasti regále v obchodoch úplne prázdne, keďže obyvatelia si robili zásoby v obave, že nebudú môcť dlhšie vyjsť zo svojich domovov.

Tajfún Mangkhut zatiaľ najsilnejšie zasiahol mesto Tchaj-šan v provincii Kuang-tung na juhovýchodnom pobreží krajiny. Ešte pred príchodom tajfúnu, ktorý so sebou prináša prívalové dažde a súvislý vietor o rýchlosti 162 kilometrov za hodinu, v predstihu v tejto oblasti odstavili prevažnú časť dopravy vrátane vysokorýchlostného vlakového spojenia.

Domácnosti prišli o prívod elektrickej energie.
Zobraziť galériu (3)
Domácnosti prišli o prívod elektrickej energie.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

Z regiónu už hlásili viac než 100 zranených, keď silný vietor vyvracal stromy, rozbíjal okná, strhával strechy a celé ulice i oblasti zaplavila voda miestami vysoká po pás, uviedol denník South China Morning Post. V Hongkongu, v ktorého okolí sa podľa správ hladiny zdvihli až o tri metre, ostalo v dôsledku poškodených vedení 7000 ľudí bez elektriny, uviedla agentúra DPA.

FOTO Filipínami sa prehnal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

Čínske úrady varovali, že Mangkhut môže byť najsilnejším tajfúnom v krajine v tomto roku, a vydali pred ním červenú výstrahu najvyššieho stupňa. Podľa štátneho meteorologického ústavu bude zasiahnutý husto obývaný región vystavený "vážnej skúške", pričom úrady by sa mali pripraviť na možné pohromy.

Tajfún narušil aj dopravu. Zrušené boli stovky letov a v provinciách Kuang-tung a Chaj-nan zrušili prevádzku všetkých rýchlovlakov i niektoré ďalšie železničné spojenia. Desaťtisíce rybárskych plavidiel sa vrátili do prístavov a zastavili sa aj stavebné práce.

Viac o téme: FilipínyTafún Mangkhut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu