Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vitajte v politicky korektnom svete! Karikatúra Sereny Wiliamsovej vyvolala vášne, obvinenia z rasizmu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Herald Sun/Mark Knight)

SYDNEY/NEW YORK - Výbuch hnevu tenisovej hviezdy Sereny Williamsovej počas sobotného ženského finálne US Open má aj inú ako športovú dohru. V pondelok sa totiž v austrálskom denníku Herald Sun objavila karikatúra redakčného výtvarníka Marka Knighta, ktorý Američanku soptiacu na kurte vôbec nešetril. Kontroverzná ilustrácia bola označená za rasistickú a vyvolala rozhorčené reakcie po celom svete. Kritiky sa mu dostalo od autorky kníh o Harrym Potterovi J. K. Rowlingovej či raperky Nicki Minaj. Karikaturista, ktorému zablokovali účty na sociálnych sieťach, tvrdí, že "svet sa zbláznil".

Domáca hráčka Serena Williamsová sa počas sobotného finálne US Open s Japonkou Naomi Osakaovou, ktoré nakoniec prehrala, poriadne odviazala a vyčistila žalúdok portugalskému rozhodcovi Carlosovi Ramosovi. Nazvala ho klamárom a zlodejom a rozmlátila svoju raketu o kurt. Po zápase Williamsová vyhlásila, že sa stala obeťou sexizmu, pretože v mužskom zápase by podľa nej rozhodca postupoval inak. Za svoje správanie dostala pokutu 17-tisíc dolárov (cca 14 600 eur).

Po tomto nešportovom výkone sa dalo očakávať, že si na Williamsovej zgustnú médiá a verejnosť, no karikatúra od Marka Knighta bola podľa názoru niektorých poriadne cez čiaru. Nepáči sa im stvárnenie tenistky, ktoré má vraj prehnané črty pripomínajúce hanlivé obrázky černochov z minulej éry. Navyše jej súperka je vyobrazená ako subtílna blondínka, ktorá sa rozhodcu pýta, či môže Američanku nechať vyhrať.

"Umenie redakčného karikaturovania je vizuálny dialóg o dnešných otázkach, ale táto karikatúra hrubo nesprávne zobrazuje dve farebné ženy na US Open, jednej z najväčších udalostí profesionálnych športov," uviedla vo svojom vyhlásení Národná asociácia černošských novinárov. "Dobrá práca. Zredukoval ste jednu z najväčších žijúcich športovkýň na pojmy rasizmu a sexizmu..., napísala na Twitteri spisovateľka J.K. Rowlingová. Našli sa však aj menej slušné komentáre. Americká komediálna herečka Kathy Griffinová výtvarníka označila za "rasistický kus h*vna" a odkázala mu, že si má zmeniť meno na "KKK karikatúry".

Mark Knight však s tvrdeniami, že je jeho dielo rasistické a sexistické, vôbec nesúhlasí. "Je to karikatúra o zlom správaní. Nemá to nič spoločné s rasizmom," vysvetlil pre rozhlasovú stanicu 3AW. Dodal, že sa snažil odpovedať na pripomienky ľudí na sociálnych sieťach, ale oni nepočúvajú. Reagovať však už nebude môcť, keďže mu v utorok popoludní zablokovali jeho účet, na ktorom sa snažil svoju prácu obhájiť.

V súvislosti s medzinárodnou kritikou podržal svojho zamestnanca austrálsky denník Herald Sun. Editor novín Damon Johnston uviedol, že Knihgtova karikatúra ukázala, že tenisová šampiónka mala počas svetovej súťaže mega záchvat a nemalo to nič spoločné s pohlavím alebo rasou. V stredu vyšla titulka denníka s množstvom podobných karikatúr a titulkom "Vitajte v PC (politicky korektnom) svete". Text pod ním hovorí, že ak bude samozvaným cenzorom karikatúr Marka Knighta dané za pravdu, nový politicky korektný život bude veľmi nudný. To si myslia aj niektorí užívatelia, ktorým karikatúra Sereny Williamsovej vôbec neprekáža: "V budúcich karikatúrach sa budú zosmiešňovať už len bieli mužskí konzervatívci."

Viac o téme: KarikatúraMark KnightSerena Williamsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu