Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bukurešť, Ankaru a Varšavu znepokojuje rozmiestňovanie ruskej armády v blízkosti hraníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Sekretarev)

BUKUREŠŤ - Rumunsko, Turecko a Poľsko vyjadrili znepokojenie nad tým, že Rusko "čoraz viac a zjavne agresívne rozmiestňuje armádu" v blízkosti hraníc NATO. Ministri zahraničných vecí týchto troch krajín, ktoré sú východnými členmi Severoatlantickej aliancie, vydali vyhlásenie odsudzujúce "opakované narušovanie vzdušného priestoru NATO, pokračujúce posilňovanie vojenskej prítomnosti na Kryme a v Kaliningrade a pokračujúce porušovanie povinností a záväzkov v oblasti kontroly zbrojenia".

Šéf diplomacie Rumunska Teodor Melescanu sa v Bukurešti stretol so svojim tureckým partnerom Mevlutom Cavusogluom a poľským náprotivkom Jacekom Czaputowiczom, aby diskutovali o otázkach regionálnej bezpečnosti. Vo vyhlásení, ktoré zverejnili v utorok, obvinili Rusko z používania hybridnej taktiky, ktorá má "vážne dôsledky pre regionálnu bezpečnosť aj mimo nej".

Rusko, ktorého vzťahy so Západom sa zhoršujú, v utorok začalo svoje najväčšie vojenské cvičenie od studenej vojny, na ktorom sa zúčastnia aj tisícky čínskych vojakov.

Viac o téme: ArmádaRuskoRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu