Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Článok vyvolal škandál v USA: Tajné spolčenie Trumpových úradníkov! Chránia pred ním krajinu

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Tyler Evert)

WASHINGTON - Americký denník The New York Times (NYT) zverejnil v stredu na svojom webe článok, podľa ktorého v administratíve prezidenta Donalda Trumpa existuje skupina ľudí, ktorá sa snaží hatiť prezidentovu agendu, aby ochránila demokratické inštitúcie. Autorom anonymného príspevku je podľa NYT "vysoko postavený" vládny úradník. Prezident Trump označil zverejnenie článku za hanebnosť, hovorkyňa Bieleho domu neznámeho autora označila za zbabelca a vyzvala ho, aby na svoju funkciu rezignoval.

Najhlbšie Trumpovo tajomstvo odhalené: Plány na vraždu prezidenta Bašára Asada

"Som súčasťou odporu vo vnútri Trumpovej administratívy," znie titulok názorového článku uverejneného v prestížnom americkom denníku. "Pracujem pre prezidenta, ale ako rovnako zmýšľajúci kolegovia som prisahal, že budem hatiť časti jeho agendy a jeho najhoršie sklony," napísal anonymný autor, podľa ktorého to ľudia robia v snahe "ochrániť demokratické inštitúcie" do doby, než Trump opustí úrad. Zároveň zdôraznil, že nie je ľavicový a želá si, aby súčasná vláda mala úspech.

Korene súčasného problému podľa autora príspevku tkvejú v Trumpovej "amorálnosti" a "impulzívnom" spôsobe vedenia. "V rámci administratívy funguje tichý odpor ľudí, ktorí sa rozhodli postaviť svoju krajinu na prvé miesto," stojí v závere článku.

Článok vyvolal škandál v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: The New York Times)

Denník NYT označil zverejnenie príspevku bez uvedenia autora, ktorého totožnosť sám pozná, za "ojedinelý krok". "Domnievame sa, že zverejniť túto esej anonymne je jediný spôsob, ako priniesť našim čitateľom dôležitý pohľad," napísal denník.

Prezident Trump zverejnenie nepodpísaného príspevku označil za "skutočnú hanebnosť" a jeho autora za "zbabelého". "Nemajú radi Donalda Trumpa a ja nemám rád ich," uviedol šéf Bieleho domu na adresu NYT. "Vlastizrada?" napísal krátko potom na twitteri. Či tweet odkazuje na článok v NYT, ale zatiaľ nie je jasné.

"Existuje skutočne takzvaný 'vysoko postavený vládny úradník', alebo je to len zlyhávajúci The New York Times so svojím ďalším vymysleným zdrojom? Ak skutočne tá zbabelá anonymná osoba existuje, The Times ju/ho musí okamžite vydať vláde za účelom národnej bezpečnosti," dodal prezident v ďalšom príspevku na twitteri. V treťom tweete napísal, že vysušuje močiar "a močiar sa pokúša klásť odpor". "Nebojte sa, vyhráme!" dodal.

Prezidentova hovorkyňa Sarah Sandersová vo vyhlásení nazvala autora článku "zbabelcom" a vyzvala ho, aby na svoju funkciu v Trumpovej administratíve rezignoval. Anonym sa podľa hovorkyne rozhodol, že "náležite zvoleného prezidenta Spojených štátov bude klamať, namiesto aby ho podporoval". "Nestavia na prvé miesto krajinu, ale stavia seba a svoje ego nad vôľu amerického ľudu," uviedla Sandersová. Denník The New York Times vyzvala, aby sa prezidentovi ospravedlnil.

Článok rozpútal vo vnútri aj mimo Bieleho domu špekulácie o tom, kto by mohol byť autorom článku. Podľa dvoch nemenovaných zdrojov Trump požiadal svojich spolupracovníkov, aby vynášača identifikovali. Samotný text obsahuje len nejasné stopy.

Agentúra AP uviedla, že "vládny úradník", ako je autor uvedený, by mohol odkazovať na osobu pracujúcu mimo Bieleho domu. Štýl, akým je text napísaný, zase pripomína štýl pracovníka nejakého politologického ústavu. Odkazy na Rusko by zasa mohli znamenať, že ide o niekoho, kto sa zaoberá národnou bezpečnosťou. Samotný denník NYT v jednom svojom tweete použil v súvislosti s autorom osobné zámeno "on". "Vylučuje to všetky ženy?" pýta sa AP.

Na twitteri pozorovatelia hojne debatujú o častom používaní slova "lodestar" (vodcovský vzor), ktorý sa údajne často vyskytuje v prejavoch viceprezidenta Mikea Pencea. "Mohol by byť anonymom niekto z Penceovho okruhu?" pýta sa AP. Iní sa zase domnievajú, že k slovu "lodestar" sa mohol autor uchýliť práve s cieľom zmiasť verejnosť.

Viac o téme: ČlánokUSADonald TrumpBiely dom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu