Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mississippi sa pripravuje na príchod búrky Gordon: Pobrežie štátu zasiahne so silou hurikánu

(Zdroj: SITA/John Fitzhugh/The Sun Herald via AP)

WASHINGTON - Americký štát Mississippi sa pripravuje na príchod tropickej búrky Gordon, ktorá sa presúva cez Mexický záliv k pevnine, pričom sa očakáva jej zosilnenie na hurikán najnižšej, prvej z piatich kategórií.

Výstraha pred hurikánom platila v utorok na celom pobreží Mississippi, ako aj susednej Alabamy, pričom guvernéri oboch štátov vyhlásili taktiež stav ohrozenia, informovala tlačová agentúra AP. Ešte v pondelok pocítili túto búrku aj v južných oblastiach štátu Florida, v ktorých blízkosti sa sformovala.

Meteorológovia predpovedajú, že Gordon zasiahne pevninu na mississippskom úseku pobrežia, a to v čase po zotmení miestneho času. Podľa posledných údajov Národného hurikánového centra (NHC) v Miami z 10.00 h miestneho času (17.00 h SELČ) sa stred búrky nachádzal približne 235 kilometrov juhovýchodne od ústia rieky Mississippi, pričom najvyššia ustálená rýchlosť vetra dosahovala 100 kilometrov za hodinu.

V pobrežných oblastiach sa medzitým presúvali do bezpečia posádky člnov a motoristi, zatiaľ čo obyvatelia stavali hrádze z vriec naplnených pieskom. Na plážach platí zákaz vstupovať do vody a niektoré školy zrušili vyučovanie. Podľa predpovede NHC búrka vyvolá na pobreží "životu nebezpečné" zdvihnutie morskej hladiny o 0,9-1,5 metra, zatiaľ čo ďalej vo vnútrozemí budú predstavovať riziko výdatné zrážky.

Riaditeľ úradu civilnej ochrany v Alabame napísal na Twitteri, že obyvatelia pobrežného pásma by mali vyhľadať bezpečné miesta a zdržiavať sa tam v čase od utorkového popoludnia až do stredajšieho rána.

Viac o téme: HurikánTropická búrkaMississippi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu