Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Milimetre od smrti: Neodhadol to, horolezca takmer zavalil obrovský balvan

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/Shayan Anwer)

KÁBUL - Hory v sebe držia nespočetne veľa krás, ale aj nebezpečenstiev. Horolezec Shayan Anwer však nečakal, že sa dostane len na vlas blízko ku smrti. Zachránilo ho iba čisté šťastie.

Shayan Anwer sa so svojou skupinou rozhodol zdolať sedemtisícovú horu Spantik v pakistanskej časti pohoria Karakoram. Po dosiahnutí základného tábora spolu s ďalšími dvoma skupinami z Nemecka sa rozhodol nepokračovať vo výstupe kvôli nepriaznivému počasiu.

Ako sa o chvíľu ukázalo, v tábore vôbec nebolo tak bezpečne, ako by jeden očakával. „Počas toho, ako sme v tábore prečkávali nepriazeň počasia, počul som smerom od cesty do ďalšieho stanovišťa hlasný zvuk,“ opísal momenty pred hrozivou udalosťou Shayan pre UNILAD. Nasledoval krik a ľudia v okolí sa dali na útek do bezpečia. Shayan v tom momente spozoroval skalu, ktorá sa z diaľky rútila jeho smerom. Vzhľadom na vzdialenosť však nebol schopný správe posúdiť jeho veľkosť. „Tak som vybral mobil a začal natáčať.“

Až keď sa balvan priblížil a rozlomil na dve časti, si horolezec uvedomil, v akom nebezpečenstve sa nachádza. „Keď som sa dal na útek, bolo už neskoro,“ povedal. Rútiaca sa skala ho minula iba o pár centimetrov. „Spadla na vstup do nášho stanu, minula moju tvár iba o kúsok, totálne zdevastovala kuchynský stan a takmer zasiahla švajčiarskeho horolezca predtým, než sa zrútila dolu svahom k ľadovcu Chogholungma,“ opísal chvíle, ktoré mohli byť jeho posledné.

Druhá časť kameňa sa kotúľala vľavo, kde vytrhla stan inej skupiny a spolu s ním skončila stovky metrov dolu úbočím.

Dramatická noc

Aj napriek incidentu sa horolezci rozhodli v tábore prečkať noc. Nemohli však oka zažmúriť. „Tú noc nikto nespal a ľudia sa striedali na stáži s píšťalkou. Kamene padali celú noc,“ povedal o napínavom zážitku horolezec.

VIDEO Milimetre od smrti:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Shayan Anwer)

„V noci nebolo možné určiť, z ktorej strany kamene padajú, a tak to bol doslova hazard. Akonáhle sme počuli zapískanie, utekali sme sa schovať. Žiaden z kameňov našťastie nezasiahol táborisko,“ povedal Shayan, ktorý je vďačný za to, že sa nikomu nič nestalo.

Hrozila katastrofa

Na druhý deň zistili, že tisícky kubických metrov skaly sa môže z masívu kedykoľvek odtrhnúť a tak sa rozhodli vo výstupe nepokračovať. Napriek varovaniam však Shayan so svojou skupinou v tábore zostali ešte jednu noc. Odišli našťastie bez ujmy.

Pre skúseného horolezca to nebol prvý podobný incident, kedy bol len kúsok od smrti. Napriek všetkému však tvrdí, že aj takéto zážitky sú súčasťou horolezectva a človek sa s tým musí jednoducho vysporiadať.

Viac o téme: HorolezecBalvanPakistanKarakoramShayan AnwerSpantik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu