Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Piatkový útok s nožom v Amsterdame: Vyšetrovatelia nevylučujú ani terorizmus

V piatok útočil mladý Afgánec na hlavnej stanici v Amsterdame. Zobraziť galériu (2)
V piatok útočil mladý Afgánec na hlavnej stanici v Amsterdame. (Zdroj: SITA/AP Photo)

AMSTERDAM - Páchateľom, ktorého polícia postrelila po tom, ako v piatok údajne zaútočil nožom na hlavnej železničnej stanici v Amsterdame na dvoch ľudí, je 19-ročný afganský občan. Uviedli to v piatok predstavitelia holandskej metropoly s tým, že vyšetrovatelia nevylučujú ako možný motív tohto činu ani terorizmus.

Podľa agentúry AP predstavitelia mesta v stanovisku uviedli, že podozrivého, ktorý sa momentálne zotavuje pod policajným dozorom v nemocnici, vypočúvajú.  Zranené osoby, ktoré útočník bodol nožom v piatok okolo poludnia na hlavnej železničnej stanici, previezli tiež do nemocnice. Polícia bližšie podrobnosti o ich zdravotnom stave nezverejnila. 

V piatok útočil mladý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Podľa stanoviska mesta mal podozrivý povolenie na pobyt v Nemecku a amsterdamská polícia už nemecké úrady kontaktovala.  Železničná stanica Amsterdam Centraal je frekventovaným dopravným uzlom, ktorý využívajú aj spoje na amsterdamské letisko Schiphol. Piatok býva jedným z najrušnejších dní týždňa, keďže mnohí turisti prichádzajú do Amsterdamu na víkend. 

Terčom boli dvaja Američania

Dvaja ľudia, ktorí sa v piatok stali terčom útoku nožom na hlavnej železničnej stanici v Amsterdame, sú občanmi USA. Potvrdil to v sobotu americký veľvyslanec v Holandsku Pete Hoekstra. Ako poznamenala agentúra AP, na dvojicu zaútočil 19-ročný afganský občan, ktorého polícia ihneď po čine postrelila. Skončil v nemocnici rovnako ako Američania. Tí majú vážne, ale nie život ohrozujúce zranenia, uviedla polícia. Motív útoku zatiaľ nepozná, nevylučuje však, že bol motivovaný extrémizmom.Podľa stanoviska mesta mal Afganec povolenie na pobyt v Nemecku a amsterdamská polícia už nemecké úrady kontaktovala.

Viac o téme: TerorizmusVyšetrovanieútok Amsterdam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu