Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRÁVE TERAZ Trump mení svoje rozhodnutie: Ministrovi nariadil, aby odložil cestu do Kórey

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump nariadil v piatok ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi, aby odložil ohlásenú cestu do Severnej Kórey, pretože v denuklearizácii Kórejského polostrova "nerobíme dostatočný pokrok". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Trump na Twitteri ďalej napísal, že neverí, že Čína v súčasnosti pomáha v snahách o odstránenie severokórejského programu na výrobu jadrových zbraní tak, ako pomáhala v minulosti. Dôvodom je podľa Trumpa stupňujúci sa tlak Spojených štátov na Čínu v oblasti obchodu.

"Minister Pompeo sa teší na cestu do Severnej Kórey v blízkej budúcnosti, s najväčšou pravdepodobnosťou po tom, keď sa vyriešia naše obchodné vzťahy s Čínou. Medzitým chcem predsedovi Kimovi poslať svoje najvrúcnejšie pozdravy a vyjadriť mu úctu. Teším sa, že ho čoskoro uvidím," uviedol v piatok v tweete americký prezident.

Minister zahraničných vecí Pompeo ešte vo štvrtok vyhlásil, že na budúci týždeň odcestuje do Severnej Kórey, kde bude pokračovať v rokovaniach o zrušení programu Pchjongjangu na výrobu jadrových zbraní. Pompeo informoval o svojom cestovnom pláne na ministerstve po tom, čo viceprezidenta automobilky Ford Stephena Bieguna vymenoval za osobitného splnomocnenca USA pre KĽDR.

USA a KĽDR totiž vedú rozhovory o detailoch realizovania dohody, ktorú dosiahli v júni americký prezident Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un na historickom summite v Singapure. Dohoda vyzýva na "úplnú denuklearizáciu" Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky zo strany USA.

Pompeo aj Biegun mali odcestovať na budúci týždeň do KĽDR spolu, pričom malo ísť o štvrtú tohtoročnú návštevu Pompea v tejto komunistickej krajine. Najvyššie postavený americký diplomat vo štvrtok neoznámil presný termín svojej cesty. Niektoré nezávislé hodnotenia však naznačujú, že Severná Kórea v skutočnosti zvyšuje svoje jadrové aktivity.

Viac o téme: Donald TrumpSeverná KóreaMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu