Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA uvalili sankcie na ruské firmy a lode: Dôvodom je odovzdanie ropy Severnej Kórei

Steven Mnuchin
Steven Mnuchin (Zdroj: SITA/AP Photo/Gustavo Garello)

WASHINGTON - Spojené štáty v utorok oznámili sankcie voči dvom ruským lodným prepravným spoločnostiam a šiestim plavidlám, ktoré boli zapletené do transferu ropných produktov severokórejským lodiam, čím došlo k porušeniu reštrikcií OSN. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americké ministerstvo financií identifikovalo tieto firmy ako Primorye Maritime Logistics a Gudzon Shipping, obe so sídlom vo Vladivostoku. Rezort tiež menoval šesť plavidiel s ruskou vlajkou: Bella, Bogatyr, Neptun, Partizan, Patriot a Sevastopol.

"Odovzdávanie akéhokoľvek tovaru z lode na loď, ak ide o severokórejské plavidlo, z Ruska alebo inej krajiny je na základe rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakázané a na základe amerických zákonov sankciovateľné. Následky porušenia týchto sankcií pritom zostanú v platnosti dovtedy, kým nedosiahneme konečnú, plne overiteľnú denuklearizáciu Severnej Kórey," uviedol vo vyhlásení minister financií USA Steven Mnuchin.

Spojené štáty vyvíjajú prostredníctvom sankcií na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) nátlak, aby sa vzdala svojho programu vývoja jadrových zbraní a balistických striel. Podľa amerického ministerstva financií vykonala ruská loď Patriot začiatkom roka dva medzipalubové transfery ropy - jednému severokórejskému plavidlu odovzdala 1500 ton ropy, ďalšiemu 2000 ton ropy.

Nákupcom mala byť podľa Washingtonu severokórejská banka Tesong, podriadená Úradu 39 Kórejskej strany práce (KSP), "ktorý vykonáva ilegálne ekonomické aktivity pre vedenie KĽDR". Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov označil tieto sankcie, ako aj iné kroky USA ohľadom údajných hackerských útokov za nepodložené a prisľúbil odvetné opatrenia. Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke ministerstva Riabkov uviedol, že najnovšie sankcie boli zavedené pod "falošnou zámienkou".

Viac o téme: SankcieRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu