Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dramatická situácia v Turecku! Obrovský prepad líry: Lacnejší kebab aj pivo, prehľad cien dovoleniek

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP, gettyimages)

ISTANBUL - Turecká ekonomika je na pokraji krízy. Miestna mena sa následkom obchodných sporov medzi vládou a USA od minulého týždňa vezie dolu brehom, čo je pozitívna správa najmä pre dovolenkujúcich a cestovateľov. Pád tureckej líry sa totiž výrazne odzrkadlí na nižších cenách miestnych potravín a služieb. Odborníci odhadujú, že dovolenky v ďalšom období by mohli zlacniť až o polovicu.

Turecká mena sa v noci na pondelok prepadla voči americkému doláru na rekordné minimum 7,24 TRY/USD. Od začiatku roka sa turecká mena prepadla takmer o 50 percent. Neskôr časť strát zmazala, po tom, čo turecká centrálna banka oznámila niektoré opatrenia, ktoré by mali pomôcť finančnému sektoru. 

Turecký minister financií Berat Albayrak na Twitteri uviedol, že Turecko od pondelka začalo realizovať akčný plán. Takisto sľúbil, že nepríde k zabaveniu vkladov ani k výmene devíz na bankových účtoch za líry, citovala ministra štátna turecká agentúra Anadolu.

Obavy z kolapsu

„Obrovský prepad tureckej líry je znamením, že investori sa obávajú najhoršieho – ekonomického kolapsu Turecka. Turecko je závislé od zahraničného financovania a pokiaľ to vyschne, čo sa momentálne deje, hrozia bankroty veľkých firiem, bánk, ale možno aj vlády,“ povedal pre Topky ekonóm Ronald Ižip. Súčasné záchranné opatrenia môžu mať podľa neho iba dočasný efekt.

Vývoj ceny tureckej líry v pomere k jednému euru.
Zobraziť galériu (7)
Vývoj ceny tureckej líry v pomere k jednému euru.  (Zdroj: bloomberg.com)

Podľa akciového stratéga Saxo Bank Petra Garnryho sa niektorí analytici obávajú, že prekročenie hranice 7,0 kurzu líry voči doláru, k čomu už prakticky došlo, vyčerpá zostávajúci kapitál najväčších tureckých bánk a uvrhne krajinu do bankovej krízy.

„Kľúčovou témou dnešných dní je ale to, či sa riziko tureckej nákazy môže rozšíriť aj na ďalšie rozvíjajúce sa trhy, ale najmä do Európy, keďže európske banky majú značné investície v Turecku,“ povedal Garnry.

„Podľa Banky pre medzinárodne zúčtovanie (BIS) sa aktuálne pohľadávky zahraničných bánk voči Turecku pohybujú na úrovni 223,3 miliardy dolárov. Najväčšiu expozíciu majú španielske a francúzske banky,“ konštatoval stratég.

Ižip očakáva ešte prísnejšie kroky vlády, ktoré môžu výrazne zhoršiť ekonomickú situáciu. „Ak by sa mala upokojiť, Erdogan potrebuje zvýšiť sadzby a prijať pomoc od MMF, čo zatiaľ odmieta,“ uviedol.

Dovolenky zlacnia

Ceny dovoleniek v krajine budú pre Slovákov rozhodne priaznivejšie. Podľa Ižipa však v rámci tejto turistickej sezóny netreba očakávať veľké zmeny, mnoho platieb už bolo zahovorených dopredu. „Z poklesu tureckej meny, ktorý dosiahol počas tohto roka viac ako 60 percent, sa dá predpokladať, že ceny dovoleniek by sa teoreticky mohli nakoniec znížiť až o polovicu,“ konštatoval odborník. Išlo by však až o obdobie po aktuálnej letnej sezóne.

Dramatická situácia v Turecku!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Cestovné kancelárie nakupujú hotely a ubytovanie v dovolenkových destináciách vždy výrazne dopredu tak, aby turistom zaistili voľné kapacity. Prepad tureckej meny tak na ceny zájazdov v letnej sezóne nebudú mať vplyv,“ opísal situáciu Michal Tůma, marketingový riaditeľ cestovnej agentúry Invia.

Zmeny v cene zájazdov si však netrúfa odhadnúť. „Oslabenie tureckej meny tak momentálne ovplyvní iba útratu turistov na dovolenke. Turisti za eurá získajú viac tureckých lír a vo výsledku tak často zaobstarajú potraviny v prepočte lacnejšie ako pred krízou," komentuje Tůma

Česká koruna vyhráva

Z aktuálnej situácie profituje podľa portálu Lidovky.cz aj česká koruna. Tá od piatku posilnila o 13 percent. Za jednu líru dostanú Česi 3,2 koruny. Na pive, ktoré v krajine stojí asi 20 tureckých lír, ušetria dovolenkári po novom až 10 českých korún (asi 40 centrov). Dovolenkové rezorty však podľa portálu odvodzujú ceny od eura a umelo zdražujú tak, aby sa vyhli stratám.

Nepredvídateľná situácia​

Trhy sú teraz podľa stratéga Saxo Bank nadmieru volatilné. Ekonomiky vysielajú signál o tom, že pravdepodobnosť nedodržania zahraničných záväzkov Turecka, sa výrazne zvyšuje. „Dovtedy, kým neuvidíme pozitívnu reakciu z Ankary, by sa kríza mohla ďalej stupňovať. Rizikové modely totiž odporúčajú znížiť riziko plynúce z rozvíjajúcich sa trhov. Dôležité je však pochopiť, že väčšina hlavných rozvíjajúcich sa trhov nemá tak vysoké požiadavky na financovanie z vonkajších zdrojov, ako má Turecko.“

Kaleici, Antalya,Turecko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Úverová kvalita v Európe je podľa indexu Markit iTraxx Europe Subordinated Financial je stále na historicky nízkych úrovniach. „V európskom finančnom systéme zatiaľ nebadať žiadne náznaky paniky,“ dodal Garnry.

Spamätáva sa

Turecká líra sa v utorok mierne spamätala z prudkého prepadu z uplynulých dní. V predpoludňajšom obchodovaní vzrástol jej kurz voči doláru aj voči euru o vyše 5 percent. Zotavili sa aj meny ďalších rozvíjajúcich sa krajín ovplyvnené lírou.

„Zdá sa, že prvé zdesenie vyvolané krízou líry je zažehnané,“ uviedli devízoví experti Commerzbank. Upozornili však, že ešte je príliš skoro, aby sa kríza považovala za skončenú.

Dramatická situácia v Turecku!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Euro na minime

Spoločná európska mena zostáva pod tlakom. V pondelok ráno sa kurz eura znížil až na 1,1365 USD/EUR, čo bolo najmenej od júla 2017. Dôvodom oslabovania spoločnej meny sú obavy z negatívneho vplyvu prepadu tureckej líry na niektoré európske banky.

Turecká kríza sa pravdepodobne dotkne aj slovenskej ekonomiky, hoci len minimálne. Do krajiny totiž vyvážame niečo cez 1 percento svojho exportu. „Slabšia mena znamená, že Turci budú kupovať menej,“ vysvetlil. Pocítia to najmä exportéri vo výrobe. „Hlavne v automobilovom priemysle, ktorý tvorí pätinu exportu, ale aj na strane technologických a elektronických tovarov či pneumatík,“ dodal ekonóm.

Erdogan pritvrdil

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas víkendu v spore s USA pritvrdil rétoriku a vo svojich bojových prejavoch hovoril o ekonomickej vojne proti Turecku a opäť slovne napadol Spojené štáty.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Burhan Ozbilici)

V pondelok ráno začalo platiť zvýšenie ciel na dovoz tureckej ocele a hliníka do USA. Clo na oceľ stúplo na 50 percent a na hliník na 20 percent. Americký prezident Donald Trump nariadil zdvojnásobenie ciel v piatok minulý týždeň. 

Dôvodmi oslabovania líry sú zrýchľovanie inflácie, rastúci schodok bežného účtu platobnej bilancie, diplomatický spor s USA a predovšetkým nečinnosť tureckej centrálnej banky, ktorá aj napriek vysokej inflácii pohybujúcej sa na úrovni okolo 16 percent nesprísňuje menovú politiku. Prezident Erdogan, ktorý má po júnových voľbách takmer absolútnu moc, je totiž kritikom vysokých úrokových sadzieb. Investori sa obávajú, že môže brániť ďalšiemu zvýšeniu sadzieb.

Grécko v neistote

Turbulencie vyvolané pádom tureckej líry prichádzajú pre Grécko v nevhodnej dobe. Náklady na obsluhu krajiny sa zvýšili práve v čase, keď sa pripravuje na ukončenie posledného záchranného programu. Výnosy 10-ročných gréckych dlhopisov v utorok vzrástli na 4,3 %, čo je najviac od konca júna. Vývoj výnosov tiež signalizuje úročenie v prípade emisie nových dlhopisov.

Aktuálny trend je pre Atény nepriaznivý. Grécko v pondelok 20. augusta po vyše 8 rokoch opustí medzinárodný záchranný program, a potom sa bude musieť financovať na kapitálovom trhu.

Existujú obavy, že kríza v Turecku by mohla mať negatívny vplyv aj na Grécko. Ekonomiky oboch krajín sú totiž v mnohých oblastiach úzko previazané. Dôsledky aktuálnych turbulencií v Turecku pre grécku ekonomiku sú v tejto chvíli ťažko odhadnuteľné.

Viac o téme: EkonomikaDovolenkaCenyKrízaTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu