Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zázrak v Taliansku: Po dvoch dňoch zachránili speleológa, ktorý uviazol v jaskyni pod ľadovcom

Na snímke talianski speleológovia a záchranári zasahujú na mieste, kde 33-ročný Talian Stefano Guarnieri uviazol v jaskyni pod alpským ľadovcom neďaleko severovýchodnej hranice Talianska so Slovinskom.
Na snímke talianski speleológovia a záchranári zasahujú na mieste, kde 33-ročný Talian Stefano Guarnieri uviazol v jaskyni pod alpským ľadovcom neďaleko severovýchodnej hranice Talianska so Slovinskom. (Zdroj: TASR/Italian Alpine Rescue Via AP)

RÍM - Talianskeho speleológa Stefana Guarniera zachránili po dvoch dňoch, ktoré strávil uviaznutý v jaskyni pod alpským ľadovcom neďaleko severovýchodnej hranice so Slovinskom.

Talianska tlačová agentúra ANSA v pondelok napísala, že 33-ročného Guarniera pripútali k nosidlám a vytiahli z jaskyne z hĺbky 200 metrov na povrch. Záchranári však museli najprv vyvŕtať otvor do úbočia hory.

Predstavitelia z talianskeho úradu civilnej ochrany uviedli, že speleológ utrpel zranenia, keď v sobotu 4. augusta spadol pri skúmaní jaskyne pod ľadovcom, pričom sa nachádzal v nadmorskej výške približne 2200 metrov. Jeho pád bol dlhý okolo 17 metrov.

Ostatní zo skupiny jaskyniarov zalarmovali úrady. Ku Guarnierovi sa potom dostal záchranný tím, zdravotná sestra a lekár, ktorí s ním zostali dovtedy, kým nebol otvor dostatočne veľký na to, aby cezeň prestrčili nosidlá.

Viac o téme: ZáchranaJaskyňaSpeleológTalianskoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu