Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Taliansky minister vyvolal veľký rozruch: Vadí mu zákon prísne postihujúci velebenie fašizmu

Pochod neonacistov v Ríme
Pochod neonacistov v Ríme (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

RÍM - Iniciatíva talianskeho ministra rodiny Lorenza Fontanu, ktorý volal po zrušení zákona z roku 1993, na základe ktorého sa prísne trestalo v krajine podnecovanie xenofóbie a velebenie fašizmu, vyvolala na Apeninskom polostrove značný rozruch.

Fontana na jednej zo sociálnych sietí napísal, že obvinenie z rasizmu sa stalo ideologickou zbraňou stúpencov globalizácie a ich otrokov s cieľom ukázať prstom na taliansky ľud. Ľud, ktorý si uvedomuje svoju identitu a históriu, vyvoláva strach stúpencov globalizácie, pretože nie je manipulovateľný, konštatoval minister a dodal, že práve predmetný zákon je v rukách stúpencov globalizácie zbraňou na to, aby prezentovali protitaliansky rasizmus ako antifašistický boj.

Ľavicové politické strany krajiny reagovali na ministrovu ideu volaním po jeho okamžitom odstúpení z funkcie, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. "Taliansko je demokratická, antifašistická a antirasistická republika. Kto to nezohľadní, je nedôstojný úradu ministra, vyhlásil napríklad poslanec strany Liberi e Uquali (LeU) Roberto Speranza.

Tajomník talianskych socialistov z PSI Riccardo Nencini pohrozil dokonca žalobou na Európskom súde pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu v prípade, že by skutočne došlo k zrušeniu predmetného zákona. Demokratická strana vyzvala vicepremiéra, ministra vnútra a straníckeho šéfa ministra Fontanu Mattea Salviniho z Ligy, aby informoval o jeho názoroch na pôde parlamentu. Poslanec PD Emanuele Fiano poznamenal, že súčasná koaličná vláda "ukazuje svoju skutočnú identitu".

Viac o téme: RímTalianskoLorenzo FontanaVelebenie fašizmu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu