Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Japonsko bojuje zo všetkých síl: Chce zachrániť novinára zadržiavaného v Sýrii

Džumpei Jasuda
Džumpei Jasuda (Zdroj: SITA/AP Photo/Nader Daoud)

TOKIO - Japonská vláda v stredu oznámila, že sa zo všetkých síl snaží zachrániť japonského novinára údajne zadržiavaného v Sýrii. Tokio tak reaguje na video zverejnené na internete, zachytávajúce prosiaceho muža, ktorý vyzerá ako žurnalista. Informovala o tom agentúra AP.

Novinár na voľnej nohe Džumpei Jasuda dal naposledy o sebe vedieť zo Sýrie v roku 2015. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga v stredu uviedol, že podľa jeho presvedčenia muž na videu je Jasuda. Suga odmietol poskytnúť podrobnosti o záchrannom úsilí.

"Najväčšou povinnosťou vlády je chrániť bezpečnosť japonských občanov," povedal Suga. "Robíme pre jeho záchranu všetko, čo je v našich silách, a to cez rôzne informačné siete," dodal. Muž na videu, zverejnenom v utorok, tvrdil, že sa nachádza v krutom a drsnom prostredí a potrebuje okamžitú záchranu. Bradatý muž rozprával po japonsky, ale vyhlásil, že je Kórejčan a volá sa Umaru. V 20-sekundovom zázname, nakrútenom očividne vonku, spomenul ako aktuálny dátum 25. júl 2018.

Za posledný rok bolo zverejnených už niekoľko videí zachytávajúcich muža, ktorým je údajne Jasuda. Jasuda začal pracovať ako reportér na Blízkom východe po roku 2000. V roku 2004 ho spolu s tromi ďalšími Japoncami zajali únoscovia v Iraku, ale prepustili ho po tom, čo to vyrokovali islamskí duchovní.

Poslednú cestu do Sýrie podnikol Jasuda v roku 2015, aby priniesol informácie o svojom priateľovi a novinárovi Kendžim Gotóovi, ktorého uniesla a zavraždila extrémistická organizácia Daeš.

Kontakt s Jasudom sa prerušil po tom, čo 23. júna 2015 poslal odkaz ďalšiemu japonskému žurnalistovi na voľnej nohe. Vo svojich tweetoch dva dni predtým Jasuda napísal, že v práci mu často kladú prekážky a že prestane tweetovať o miestach svojho pobytu aj o aktivitách.

Viac o téme: Džumpei Jasuda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu