Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Muž obžalovaný z bombového útoku spred 18 rokov: Nemecký súd ho definitívne oslobodil

Súd v nemeckom Düsseldorfe oslobodil v utorok spod obžaloby muža (vľavo), ktorému bol pripisovaný bombový útok na železničnej stanici v Düsseldorfe spred 18 rokov
Súd v nemeckom Düsseldorfe oslobodil v utorok spod obžaloby muža (vľavo), ktorému bol pripisovaný bombový útok na železničnej stanici v Düsseldorfe spred 18 rokov (Zdroj: TASR/DPA)

BERLÍN - Súd v nemeckom Düsseldorfe oslobodil v utorok spod obžaloby muža, ktorému bol pripisovaný bombový útok na železničnej stanici v Düsseldorfe spred 18 rokov. Rozhodnutie odôvodnil nedostatkom dôkazov na to, aby bolo možné predpokladaného páchateľa odsúdiť, informovala agentúra DPA.

Miestom teroristického útoku z 27. júla 2000 bola stanica mestskej železnice (S-Bahn) Wehrhahn v Düsseldorfe. Rúrková bomba naplnená trinitrotoluénom zranila desať ľudí vrátane ženy, ktorá prišla v dôsledku zásahu črepinou o nenarodené dieťa. Väčšinu zranených tvorili židovskí prisťahovalci z východnej Európy, navštevujúci spoločne kurzy nemčiny v miestnej jazykovej škole.

Muž vo veku 52 rokov, identifikovaný po vlaňajšom zadržaní ako pravicový radikál z neďalekého mesta Ratingen, bol obžalovaný z dvanásťnásobného pokusu o vraždu, motivovaného nenávisťou k cudzincom. Terčom útoku bola totiž celkove 12-členná skupina.

Prokuratúra navrhovala v danom prípade uloženie doživotného trestu odňatia slobody, súd však nakoniec rozhodol o oslobodení spod obžaloby, ako požadovali obhajcovia. Tí počas procesu argumentovali, že výpovede proti obžalovanému pochádzajú od nedôveryhodných svedkov a na mieste činu sa nenašli nijaké usvedčujúce stopy.

Vyšetrovateľom sa napriek vynaloženému úsiliu roky nedarilo tento prípad objasniť, hoci spomínaného muža upodozrievali už od začiatku. K posunu došlo až po tom, ako jeden z jeho niekdajších spoluväzňov vypovedal, že sa mu k spáchaniu útoku priznal, keď si odpykával trest za iný delikt. Pri vyšetrovaní bombového útoku boli okrem pravicovo-extrémistického motívu preverované aj iné hypotézy. Špekulovalo sa o islamistickom pozadí, ale aj činnosti východoeurópskeho zločineckého zoskupenia.

Viac o téme: Bombový útokOslobodenieSúd NemeckoDüsseldorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu