Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza plagiátorstva českého ministra pokračuje: Univerzita v tom má jasno

Lubomír Metnar
Lubomír Metnar (Zdroj: YouTube/ANO)

PRAHA - Diplomová práca ministra obrany ČR Lubomíra Metnara nie je plagiát. Vyplýva to z analýzy Ostravskej univerzity, kde ju súčasný minister obhájil. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Podľa hovorcu univerzity z analýzy textu práce vyplynulo, že sa Metnar nedopustil vedomého plagiátorstva. Metnar svoju prácu obhájil v roku 2004 na Pedagogickej fakulte Ostravskej univerzity. Podľa servera Novinky.cz je z dnešného hľadiska táto práca problematická, najmä čo sa týka práce so zdrojmi a uvádzania citačných odkazov.

Na rozdiel od dvoch už odstúpivších členov súčasnej českej vlády Metnar neprevzal od iných autorov celé kapitoly, niektoré odseky či ich časti, pričom menil ich poradie, preskupoval slová a vynechával alebo doplňoval niektoré termíny. Autor však pri takýchto mierne upravených textoch neuvádzal, že ide o prevzaté pasáže. 

Obvinenia z plagiátorstva už pripravili o miesta vo vláde dvoch ministrov súčasnej vlády premiéra Andreja Babiša: šéfku rezortu spravodlivosti Taťánu Malú a ministra práce a sociálnych vecí Petra Krčála. Metnara podľa vlastných slov pochybnosti týkajúce sa jeho práce prekvapili. Uviedol, že ak sa potvrdenie z plagiátorstva potvrdí, zváži aj možnosť demisie. Premiér Babiš Metnara podporil a vyhlásil, že nevidí dôvod na jeho odstúpenie.

Viac o téme: PlagiátorstvoAndrej BabišLubomír Metnar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu