Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severná Kórea má pri denuklearizácii voľnú ruku: Rozhodnutie je na Kimovi

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Odbúranie jadrového zbrojného potenciálu Severnej Kórey, na ktorom sa v júni dohodol severokórejský vodca Kim Čong-un s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, bude prebiehať podľa časového plánu stanoveného samotným Pchjongjangom. Minister zahraničných vecí Spojených štátov Mike Pompeo to povedal podľa tlačovej agentúry DPA v piatok v Singapure, ktorý bol dejiskom júnového stretnutia Kima s Trumpom.

"Konečný časový plán denuklearizácie stanoví prinajmenšom sčasti predseda Kim. Rozhodnutie je na ňom," povedal Pompeo v rozhovore pre televíznu stanicu Channel News Asia. Dodal, že severokórejský vodca prijal príslušné záväzky a Spojené štáty očakávajú, že v najbližších týždňoch či mesiacoch nastane zásadný pokrok. "Svet sa naňho spolieha," vyjadril sa o Kimovi americký minister.

Pompeo pricestoval do Singapuru na rokovanie s rezortnými partnermi zo Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Členov tohto bloku pritom pochválil za to, že sa pridržiavajú medzinárodných sankcií voči Severnej Kórei, čo má tamojšie vedenie donútiť k ústupu od programu jadrových zbraní.

Okrem Pompea vycestoval na rokovanie v Singapure i severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho, podľa DPA však zatiaľ nie je známe, či plánujú samostatné stretnutie.

Severná Kórea v súlade s deklaráciou z júnového summitu v Singapure prisľúbila, že bude "pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova" výmenou za bezpečnostné záruky zo strany Spojených štátov. Trump však v júli pripustil, že neexistuje žiadny časový rámec, ktorý by určoval, dokedy sa majú Severokórejčania zbaviť svojich jadrových zbraní.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaKĽDRDenuklearizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu