Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Druhý deň štrajku zamestnancov Ryanairu: Pokojnejšia situácia, menej zmien a nespokojnosti

Cestujúci čakajú na letisku pre zrušené lety.
Cestujúci čakajú na letisku pre zrušené lety. (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

DUBLIN - Druhým dňom pokračuje až do štvrtkovej polnoci štrajk zamestnancov palubného personálu nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair, ktorý sa začal v stredu a ktorý už v prvý deň v súlade s očakávaním narušil plynulosť leteckej dopravy vo viacerých európskych krajinách. Vzhľadom na pokračujúce dovolenkové obdobie navyše spôsobil veľkú nevôľu cestujúcich pre zrušenie niektorých letov na poslednú chvíľu.

Manažment spoločnosti v Dubline vo štvrtok informoval, že všetky lety s výnimkou tých s predstihom zrušených sa v druhý deň protestnej akcie realizovali podľa plánu a nedošlo k nečakaným udalostiam. Napriek tomu hlásili i vo štvrtok okrem iného z Bruselu, ale aj iných lokalít, napríklad z Nemecka, zrušenie niekoľkých letov hlavne do Španielska, Portugalska či Belgicka na poslednú chvíľu.

V Taliansku, kde stredajší priebeh štrajku spôsobil najviac krátkodobých rušení letov, protestnú akciu skončili po prvom dni. Medzi desaťtisícami pasažierov, ktorým štrajk narušil plány, sa už vo štvrtok našlo iba minimum reálne prekvapených. Ryanair už pred týždňom avizoval zrušenie 600 letov v dňoch 25.-26. júla pre hrozbu štrajku, ku ktorému skutočne došlo. Vtedy spoločnosť hovorila o zrušení 200 letov do španielskych destinácií a po 50 do Portugalska a Belgicka v každý zo štrajkových dní.

V priebehu stredy však vysvitlo, že Ryanair zrušil na poslednú chvíľu aj desiatky letov z Talianska a do tejto krajiny, napríklad spoje do Pisy alebo Bergama. V krajine na Apeninskom polostrove zaznamenali do popoludňajších hodín zrušenie 156 letov, uviedol hovorca tamojších odborov CGIL pre tlačovú agentúru DPA. Podľa inej odborovej organizácie Uiltrasporti to bolo až 190 letov, pričom sa tieto kroky dotkli cestujúcich v Catanii, Neapole, ale aj na rímskom letisku Ciampino.

Napokon sa namiesto avizovaných 300 letov zrušilo v stredu približne 500 liniek v celej Európe. Írski piloti spoločnosti Ryanair vstúpili do protestnej akcie, ktorej ciele boli identické ako u ich kolegov z palubného personálu - dosiahnutie vyšších platov a zlepšenie pracovných podmienok -, v piatok 20. júla a utorok 24. júla. Manažment leteckej spoločnosti reagoval na protestné akcie konštatovaním, že pracovné miesta viac ako stovky pilotov a 200 zamestnancov palubného personálu sú v ohrození.

Viac o téme: ŠtrajkLetecká spoločnosťRyanair
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu