Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poliak si získal srdcia Európanov: Precestoval polovicu Slovenska, len kvôli jedinej VECI

Marcin Zarnecki Zobraziť galériu (2)
Marcin Zarnecki (Zdroj: Facebook/Marcin Zarnecki)

NOWY TARG - Za niektoré sny sa oplatí bojovať do poslednej chvíle. S vypätím všetkých síl sa o splnenie toho svojho pokúsil Poliak Marcin Zarnecki. Túžil totiž vidieť niečo, na čo už nikdy nebude mať príležitosť. Jeho srdcervúci príbeh dojal domácich aj tisícky ľudí v zahraničí. V ceste mu stáli aj najvyššie slovenské pohoria.

Marcin Zarnecki trpí ojedinelým ochorením zraku, kvôli ktorému má neuveriteľných mínus 28 dioptrií. Na druhé oko nevidí vôbec. Jeho stav sa stále zhoršuje a hrozí mu úplná slepota. Marcinov sen bol ale skromný. Chcel naposledy vidieť chorvátske more.

Pre človeka v jeho situácii to však nebolo také jednoduché, ako pre niektorých z nás. Na letenku totiž nemá peniaze. Z mestečka Nowy Targ, ktoré leží kúsok za Tatrami, sa tak ku stovky kilometrov vzdialenému Jadranu vybral na bicykli. Jeho misia trvala dva týždne a podstatnú časť prešiel aj Slovenskom.

Naprieč Slovenskom

S plným batohom sa musel pasovať s najvyššími slovenskými horami. „Musel som prejsť cez Vysoké a Nízke Tatry, pohoria pri Banskej Bystrici aj Trnave. Bolo to veľmi ťažké,“ opísal svoju cestu Slovenskom Marcin v rozhovore pre Wirtualna Polska (WP). Má za sebou viac než 700 kilometrov tam a rovnakú cestu späť.

Marcin Zarnecki
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Marcin Zarnecki)

Obrovské odhodlanie Marcina ocenili obyvatelia po celej Európe. Najmä však tí, s ktorými sa stretol osobne. Tí mu aj vo veľkej miere pomohli. Manželia Tomaskovicovci zo Záhrebu napríklad Marcinovi ponúkli vlastný domov na prespanie. Zbierka na internete mu zase umožnila vstup do parku Plitvice, ktorý by si sám nemohol dovoliť.

Nová nádej

„Sotva vidím, ale nie je to tragédia,“ neľutuje sa Poliak, ktorý trpí retinopatiou nedonosených. Marcin si náročnou výpravou nezískal len ľudské sympatie, ale zrejme aj šancu na lepší život. Podľa Annamárie Tomaskovicovej sa na vyučeného hráča na gajdy možno konečne usmialo šťastie. „Jeho talent ignorovali a nikto ho nebral vážne. Tento víkend dostal možnosť hrať na koncerte vo Varšave,“ cituje portál.  

Viac o téme: BicykelSlepýMarcin Zarnecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu