Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bývalý bezpečnostný poradca Emmanuela Macrona uznal, že spravil veľkú chybu

Emmanuel Macron a Alexandre Benalla
Emmanuel Macron a Alexandre Benalla (Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus, File)

PARÍŽ - Bývalý bezpečnostný poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona uznal, že jeho prítomnosť na demonštrácii bola veľkou chybou. Noviny Le Monde vo štvrtok zverejnili rozhovor s Alexandrom Benallom, ktorého minulý týždeň prepustili z práce a v stredu prehľadali jeho kanceláriu.

"Nemám pocit, že som zradil prezidenta, ale spravil som obrovskú chybu, ktorá je však viac politická. Nikdy som nemal ísť na ten protest ako pozorovateľ, no a potom som sa už mal držať vzadu," uviedol a dodal, že poslúžil ako prostriedok na ublíženie samotnému prezidentovi.

Francúzsky súd v nedeľu vzniesol predbežné obvinenia voči Benallovi. Úrady zároveň začali súdne vyšetrovanie incidentu. Muž čelí obvineniam z násilia či bránenia vo výkone verejnej moci. Na záberoch z demonštrácie je možné vidieť, ako Benalla, ktorý má na hlave policajnú prilbu, i keď nie je členom policajného zboru, z davu odtiahol ženu a následne sa vrátil a napadol muža. V nedeľu takisto obvinili aj ďalších štyroch ľudí.

Niektorí poslanci a oponenti prezidenta sa pýtajú, prečo Benalla ihneď po zverejnení informácií neprišiel o miesto. Politikov nahnevalo, že obvineného pôvodne len na dva týždne suspendovali a dva mesiace po útoku mal stále kanceláriu v prezidentskom paláci. Macron počas súkromného stretnutia členov a členiek jeho strany tento týždeň vyhlásil, že on sám je zodpovedný za činy svojho zamestnanca, ktorého konanie považuje za zradu.

Viac o téme: FrancúzskoEmmanuel MacronAlexandro Benalla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu