Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Macron sa postavil k tomu čelom: Prebral zodpovednosť za škandál bývalého bezpečnostného poradcu

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron údajne prebral zodpovednosť za škandál týkajúci sa jeho bývalého bezpečnostného poradcu, ktorý bil demonštranta. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to uviedla parlamentná hovorkyňa prezidentovej strany Aurore Bergé.

"Jedinou zodpovednou osobou som ja. Príďte a zoberte si ma," citovala Macrona. Podľa člena strany Bruna Fuchsa zas hlava krajiny vyhlásila, že konanie Alexandra Benallu považuje za zradu. Na Twitteri tiež zverejnili fotografie z utorkového neohláseného stretnutia Macrona s ministrami a ďalšími politikmi.

Francúzsky súd v nedeľu vzniesol predbežné obvinenia voči Benallovi. Úrady zároveň začali súdne vyšetrovanie incidentu. Muž čelí obvineniam z násilia či bránenia vo výkone verejnej moci. Na záberoch z demonštrácie je možné vidieť, ako Benalla, ktorý má na hlave policajnú prilbu, i keď nie je členom policajného zboru, z davu odtiahol ženu a následne sa vrátil a napadol muža. V nedeľu takisto obvinili aj ďalších štyroch ľudí.

Niektorí poslanci a oponenti prezidenta sa pýtajú, prečo Benalla ihneď po zverejnení informácií neprišiel o miesto. Politikov nahnevalo, že obvineného pôvodne len na dva týždne suspendovali a dva mesiace po útoku mal stále kanceláriu v prezidentskom paláci.

Viac o téme: ŠkandálPoradcaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu