Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zamestnanci Úradu OSN protestujú proti znižovaniu platov: Za všetko môžu Spojené štáty

Stovky pracovníkov UNRWA protestujú voči výpovediam a zníženým platom Zobraziť galériu (3)
Stovky pracovníkov UNRWA protestujú voči výpovediam a zníženým platom (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

GAZA - Stovky zamestnancov Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) pokračovali v stredu v pásme Gazy v proteste proti rozsiahlemu zníženiu platov a výpovediam. Táto humanitárna organizácia, ktorá poskytuje pomoc vyše trom miliónom ľudí, čelí vážnym finančným problémom v dôsledku pozastavenia podpory zo strany USA.

Pracovníci UNRWA od pondelka protestujú v sídle inštitúcie v Gaze. Oznámili, že plánujú v štrajku pokračovať, a požadujú, aby úrad odvolal nedávne zrušenie pracovných miest a zmenu pracovného úväzku na kratší čas, informuje agentúra AP.

UNRWA nedávno prepustil 154 pracovníkov, z nich 125 v Gaze, a ďalším 580 zamestnancom ponúkol prácu len na čiastočný úväzok. Podľa šéfa odborov však úrad prakticky zrušil približne 1000 pracovných miest, keďže prestal zamestnávať nových ľudí po odchode pôvodných pracovníkov do dôchodku.

Stovky pracovníkov UNRWA protestujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Počas protestu sa chcel jeden z prepustených zamestnancov úradu zapáliť, ale zabránili mu v tom kolegovia po tom, ako sa oblial benzínom. Spojené štáty začiatkom januára oznámili, že pre UNRWA v tomto roku poskytnú pomoc vo výške 60 miliónov dolárov. Vyplatenie ďalších 65 miliónov dolárov je zmrazené a bude podliehať "ďalšiemu zvažovaniu".

Spojené štáty sú hlavným darcom pre UNRWA, ktorý poskytuje pomoc Palestínčanom žijúcim v Jordánsku, Libanone, Sýrii, Predjordánsku a pásme Gazy. Zameriava sa pritom na podporu vzdelávania a sociálne služby.

Stovky pracovníkov UNRWA protestujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Viac o téme: Humanitárna organizáciaProtestyOSNGazaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu