Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Autoškoly v Rakúsku zavádzajú zmeny: Tureckí študenti majú hlavu v žiali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Študenti autoškôl v Rakúsku už nebudú môcť robiť teoretické testy v tureckom jazyku. Informovalo o tom ministerstvo dopravy, uvádza spravodajský portál BBC.

Podľa ministra Norberta Hofera z krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) je cieľom tohto kroku šetrenie. "Každý ďalší jazyk vo výuke stojí štát päťcifernú sumu, ktorá jednoducho nie je ospravedlniteľná," vyjadril sa s tým, že rozhodnutie je mienené aj ako "podnet učiť sa nemčinu". "Prirodzene je to otázka nákladov, no pre mňa je tiež dôležité jasne stanoviť, ktoré jazyky je rozumné mať v testoch," povedal pre rozhlasovú stanicu Ö1.

Testy v turečtine síce robí menšina budúcich šoférov v krajine, no stále je to druhá najpopulárnejšia možnosť po nemčine, píše BBC. Záujemcovia pritom budú mať naďalej možnosť robiť testy okrem nemčiny aj v angličtine, chorvátčine a slovinčine.

Zmeny v jazykových možnostiach pre študentov autoškôl prišli v čase zhoršujúcich sa vzťahov medzi Rakúskom a Tureckom. Kancelár Sebastian Kurz napríklad žiada ukončenie prístupových rokovaní Turecka o vstupe do Európskej únie, čo rozčúlilo tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Rakúsko je jedinou krajinou západnej Európy, ktorá má vo vláde krajne pravicovú stranu. Antiimigračná FPÖ sa dostala na kľúčové posty rakúskej koaličnej vlády po vlaňajších voľbách. Vládne spolu s konzervatívnou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP).

Viac o téme: AutoškolaRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu