Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Režisér Serebrennikov zostáva v domácom väzení: Na súd musí čakať do septembra

Kirill Serebrennikov
Kirill Serebrennikov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Moskovský súd v stredu rozhodol, že jeden z najuznávanejších súčasných ruských režisérov Kirill Serebrennikov, ktorý je obvinený z finančnej sprenevery, zostane v domácom väzení až do 22. augusta. Informovala o tom agentúra AP.

Serebrennikov je v domácom väzení od augusta 2017 a čaká v ňom sa súdny proces. Je obvinený z defraudácie 68 miliónov rubľov (takmer 980.000 eur) z dotácií ministerstva kultúry, ktoré boli v rokoch 2011-14 vyčlenené na realizáciu umeleckého projektu Platforma. Režisér obvinenia odmieta a pokladá ich za "absurdné a nezmyselné". Súdny proces s ním by sa mal začať 1. septembra, spresňuje AP.

Serebrennikove filmové i divadelné diela mu vyniesli nielen vo Rusku, ale aj v zahraničí povesť kultového režiséra, súčasne však i nevôľu časti mocných v Rusku - okrem iného kvôli jeho prístupu k silne tabuizovaným témam vrátane homosexuality. Konzervatívne kruhy v Rusku totiž odmietajú Serebrennikovove práce ako dekadentné a nevlastenecké.

Mnohí ľudia v Rusku považujú obvinenia voči Serebrennikovovi za trest za jeho názory a obávajú sa, že Rusko sa vracia k cenzúre a k pomerom, aké v krajine panovali za čias Sovietskeho zväzu. Tento rok na filmovom festivale vo francúzskom letovisku Cannes uviedli Serebrennikovovu snímku Leto. Film je o sovietskom umelcovi a frontmanovi rockovej skupiny Kino Viktorovi Cojovi, ktorý v 80. rokoch otriasol ruským hudobným undergroundom.

Film bol v Cannes uvedený v režisérovej neprítomnosti, keďže ruské úrady odmietli žiadosť organizátorov festivalu, aby Serebrennikovovi umožnili pricestovať do Cannes. Oslovili ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý však odpovedal, že v tejto záležitosti nemôže konať, keďže ruské súdy sú nezávislé.

Viac o téme: RežisérSúd RuskoKirill Serebrennikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu