Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarský minister v tom má jasno: Mali by sme vystúpiť z globálneho migračného balíka OSN

Maďarský parlament
Maďarský parlament (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó navrhne tento týždeň maďarskej vláde, aby opustila fázu schvaľovania globálneho migračného balíka Organizácie Spojených národov a aby Maďarsko tento dokument nepovažovalo pre seba za záväzný.

Šéf rezortu diplomacie v nedeľu vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió zdôraznil, že základná koncepcia tohto dokumentu OSN je mimoriadne nebezpečná a neprijateľná, pretože podľa jeho slov sa snaží presadzovať myšlienku, že migrácia je základným ľudským právom. "Pritom sa však vôbec nezaoberá právami ľudí, ktorí chcú žiť v pokojnom prostredí vo svojej vlasti," dodal Szijjártó.

V prípade Európskej únie sa podľa maďarského ministra už potvrdilo, že migračná politika, ktorú môže ktokoľvek vnímať ako pozvanie, je nebezpečná. "Vo výhode budú krajiny, ktoré nebudú akceptovať tento globálny balík OSN, stimulujúci migráciu a popierajúci bezpečnostné riziká migrácie," konštatoval. Szijjártó pripomenul, že koncom vlaňajšieho roka opustili rokovania o migrácii Spojené štáty a že okrem Maďarska sú aj ďalšie nespokojné štáty, medzi nimi aj krajiny Ďalekého východu, napríklad Singapur či Austrália.

Na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku minulý piatok (13. júla) odsúhlasili členské štáty záverečný text tzv. Globálneho kompaktu pre bezpečnú, regulovanú a legálnu migráciu. Je výsledkom bezmála dvojročných tematických diskusií a konzultácií medzi členskými štátmi OSN s ambíciou pokryť všetky stránky fenoménu migrácie a predstavuje vôbec prvý dokument vypracovaný na pôde OSN k tejto téme.

Kompakt určuje víziu a riadiace princípy pre riešenie otázok spojených s medzinárodnou migráciou. Obsahuje 23 konkrétnych politických cieľov štátov pri zvládaní medzinárodnej migrácie, ako aj návrh krokov, ktoré majú pomôcť regulovať migračnú politiku štátov a posilniť medzinárodnú spoluprácu pri riešení príčin migrácie a pri boji s obchodovaním s ľuďmi a pašeráctvom.

Viac o téme: MaďarskoOSNPéter SzijjártóViktor orbánMigračný balík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu