Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Orbánov kabinet sa dnes činil: Schválili nové zákony, bezdomovcom odzvonilo

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BUDAPEŠŤ - Bývanie na verejných priestranstvách bude v Maďarsku od 15. októbra tohto roka priestupkom, za ktorý bude polícia bezdomovcov stíhať. Vyplýva to z novely priestupkového zákona, ktorý v piatok schválili poslanci parlamentu, informovala agentúra MTI.

Za novelu, ktorú prispôsobili ústave novelizovanej pred mesiacom, hlasovalo 132 poslancov a 54 bolo proti. V priestupkovom konaní môžu trestať bezdomovcov nariadením verejnoprospešnej práce v prípade, že v priebehu 90 dní štvrtýkrát odmietnu výzvu na opustenie verejného priestranstva. V ojedinelých prípadoch ich môže súd poslať aj do väzenia.

Do základného zákona vládny blok Fidesz-KDNP v júni presadil zákaz bývania na verejných priestranstvách. Vláda tvrdí, že toto opatrenie má slúžiť na zachovanie ľudskej dôstojnosti bezdomovcov. Zneužívaniu verejných priestranstiev by štát a samosprávy mali zabraňovať v zmysle ústavy tým, že by zabezpečili pre ľudí bez domova ubytovanie. Podľa opozície politika Fideszu je o šírení strachu a nenávisti. Trestanie bezdomovcov označil Bence Tordai zo strany Dialóg (Párbeszéd) za nekresťanské.

Parlament schválil sprísnený zákon o zhromažďovaní

Maďarský parlament v piatok v závere mimoriadnej letnej schôdze schválil sprísnenú novelu zákona o zhromažďovaní. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej návrh predložil minister spravodlivosti László Trócsányi.

Za návrh hlasovalo 131 zákonodarcov a 56 bolo proti. V sprísnenej právnej norme sa okrem iného uvádza, že každý má právo - s povolením, ale v niektorých zákonom stanovených prípadoch aj bez povolenia - zorganizovať či zúčastniť sa spolu s inými na pochodoch a demonštráciách. Pri nich musí byť ale zachovaný pokoj a ich účastníci nesmú byť ozbrojení. Zhromaždenie mimo verejných priestranstiev môže byť v zmysle novely organizované iba so súhlasom majiteľa pozemku.

Zákonodarný zbor ďalej prijal aj zákon na ochranu súkromia, ktorú zaručuje siedma novela ústavy schválená 20. júna. Ústava v otázke právnej ochrany verejného poriadku uvádza: "Uplatňovanie slobody prejavu a zhromažďovania nemôže obmedzovať rodinný či súkromný život iných ľudí a pokoj ich domova."

Viac o téme: ZákonyMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu