Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Atény vyhostia dvoch ruských diplomatov: Moskva bude reagovať odvetne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

ATÉNY - Grécko vyhostí dvoch ruských diplomatov a dvom ďalším zakáže vstup na svoje územie. Dôvodom je skutočnosť, že vykonávali aktivity nezlučiteľné s ich diplomatickým statusom, informoval v stredu grécky denník Kathimerini.

Grécka vláda sa bezprostredne k správe priamo nevyjadrila. Jej hovorca však v reakcii na otázku, týkajúcu sa vyhostenia diplomatov, uviedol, že Atény nebudú tolerovať žiadne konanie, ktoré je v rozpore s medzinárodným právom, napísala agentúra Reuters. Na informáciu gréckej tlače už zareagovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré podľa agentúry Interfax uviedlo, že podnikne odvetné kroky.  

Denník Kathimerini napísal, že rozhodnutie Grécka nasledovalo po pokusoch ruských diplomatov o podkopanie nedávnej dohody o zmene názvu susedného Macedónska, ku ktorej Atény a Skopje dospeli v snahe vyriešiť dlhoročný vzájomný spor. 

Grécko sa v tomto roku nepridalo k iným krajinám, ktoré rozhodli o vyhostení ruských diplomatov zo solidarity s Veľkou Britániou - v súvislosti s prípadom otravy bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Bruselské internetové noviny EU Observer vtedy označili Atény a ďalších desať krajín EÚ vrátane Slovenska, ktoré k obdobnému vyhosteniu nepristúpili, za priateľov Ruska. 

Viac o téme: RuskoGréckoAtényMoskvaVyhostenie diplomatov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu