Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Japonsko zasiahol historický dážď: Evakuovali státisíce ľudí, chlapca strhla povodeň do priekopy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Státisíce ľudí v západnom a strednom Japonsku v piatok evakuovali v dôsledku prudkých dažďov sprevádzaných silným vetrom, ktoré zasiahli krajinu. Lejaky spôsobili záplavy a zosuvy pôdy a vyžiadali si najmenej dve obete. Informuje o tom agentúra Reuters.

Japonský meteorologický ústav JMA označil dažde za "historické" a varoval, že ďalšia vlna zrážok zasiahne Japonsko v nedeľu. Jeden chlapec zostal nezvestný po tom, čo ho povodeň strhla do priekopy. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia, z toho štyria sú vo vážnom stave. Niekoľko osôb pochoval zosuv pôdy.

Zhruba 168.000 obyvateľov evakuovali pre obavy z ďalších zosuvov a záplav, pričom vyše miliónu ďalších odporučili z bezpečnostných dôvodov odísť zo svojich domovov. Vzťahuje sa to aj na turistické mesto a starobylú metropolu Kjóto, kde úrady pre rozvodnené rieky uzavreli niekoľko mostov a promenád.

V strednom Japonsku prestali v dôsledku počasia premávať vlaky, píše Reuters. V časti ostrova Honšu spadlo do piatkových ranných hodín dvakrát viac zrážok, než je bežné za celý júl. Prívalové dažde podľa všetkého vyvolal teplý a vlhký vzduch prúdiaci z Tichomoria. Prispeli k tomu aj pozostatky medzičasom zoslabnutého tajfúnu, ktorý sužoval Japonsko tento týždeň, uviedli miestni predstavitelia.

Viac o téme: DážďJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu