Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rekordný úlovok v Atlantiku: Na chorvátskej plachetnici objavili vyše tonu kokaínu

Balíky kokaínu vyložené z lode SY Pepper Sauce. Zobraziť galériu (4)
Balíky kokaínu vyložené z lode SY Pepper Sauce. (Zdroj: National Crime Agency)

LONDÝN - Razie proti pašerákom drog do Európy priniesli rekordný úlovok. Dvaja Chorváti, ktorých zatkla britská Národná kriminálna agentúra, sa do Európy snažili na svojej lodi prepašovať neuveriteľných 1400 kilogramov kokaínu. V nasledujúcich dňoch agentúra podnikla druhý úspešný zákrok, keď v inej pašeráckej lodi našla 1,8-tisíc kilogramov bielej drogy.

Pašerákov dolapili 21. júna v spolupráci s portugalskou políciou a britskými vojenskými zložkami pri Azorských ostrovoch. Loď cestovala z Karibiku. Na palube sa okrem dvoch Chorvátov nachádzali aj Brit a Holanďan, uvádza sa v tlačovej správe.

Chorvátska loď SY Oggi.
Zobraziť galériu (4)
Chorvátska loď SY Oggi.  (Zdroj: Facebook/National Crime Agency)

Kontraband našli kriminálne úrady ukrytý hlboko v štruktúrach lode. "Kokaín v hodnote desiatok miliónov eur mal skončiť na britskom alebo európskom trhu."

Druhý mimoriadne úspešný zákrok podnikla deň predtým Národná kriminálna agentúra (NCA) v spolupráci so španielskou políciou a colníkmi. Na britskej jachte, ktorú zastavili zhruba 300 kilometrov od Kanárskych ostrovov, sa viezli jeden Brit a dvaja Francúzi. Loď prehľadali úrady v Gran Canaria na Kanárskych ostrovoch. Z plavidla vytiahli 61 balíkov kokaínu. Dokopy išlo o 1850 kilogramov kokaínu z Južnej Ameriky.

Kontraband ukrytý v chorvátskej lodi.
Zobraziť galériu (4)
Kontraband ukrytý v chorvátskej lodi.  (Zdroj: Polícia Judiciária)

Úspešné zásahy pochválil aj šéf medzinárodných operácii NCA Ian Cruxton. „Tieto dve operácie zabránili okolo trom tonám kokaínu preniknúť do Európy. Operácie znovu dokázali dôležitosť medzinárodnej spolupráce,“ vyjadril sa Cruxton. Šéf operácii tiež poďakoval španielskym a portugalským zložkám za spoluúčasť na akciách.

Balíky kokaínu vyložené z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: National Crime Agency)
Presun kontrabandu v prístave.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/National Crime Agency)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu