Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Protesty v Aténach pokračujú: Macedónsko je iba grécke, v Solúne musela zasahovať polícia

Protesty v Grécku pokračujú. Tentoraz sa protestovalo v Atenách a Solúne. Zobraziť galériu (4)
Protesty v Grécku pokračujú. Tentoraz sa protestovalo v Atenách a Solúne. (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

ATÉNY/SOLÚN - Stovky ľudí v nedeľu večer opäť demonštrovali v gréckom hlavnom meste Atény i v prístavnom meste Solún proti kompromisu v dlhoročnom spore o názov susedného Macedónska, informuje agentúra DPA.

Demonštranti skandovali nacionalistické a extrémistické slogany a vyčítali vláde premiéra Alexisa Tsiprasa zradu. "Macedónsko je iba grécke," kričali na demonštráciách, na ktoré vyzvali konzervatívne, nacionalistické a pravicovo-extrémistické organizácie v Grécku. Novinári z miesta protestov informovali, že na demonštrácie prišlo výrazne menej ľudí, než to bolo v prípade podobných podujatí v júni.

Protesty v Grécku pokračujú.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

V Solúne nasadila polícia proti zhruba 300 ultranacionalisticky orientovaným demonštrantom slzotvorný plyn, aby im zabránila v prístupe k protidemonštrácii ľavičiarov, informovala grécka televízia. Macedónska tlačová agentúra MIA uviedla, že maskovaní demonštranti v Aténach útočili na policajtov a slovne napadli aj novinárov a nedovolili im nakrúcať ani fotografovať. "Skopjania, nevezmete nám meno," skandovali.

Protesty v Grécku pokračujú.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

Kompromis o budúcom názve Macedónska podpísali ministri zahraničných vecí Macedónska a Grécka 17. júna. Dohoda, podľa ktorej sa Macedónsko bude volať Republika Severné Macedónsko, má v oboch krajinách svojich odporcov. Radikáli namietajú, že obsahuje príliš veľa ústupkov voči druhej strane. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko (v macedónčine Makedonija), pretože sa zhoduje s názvom historického severogréckeho regiónu (v starogréčtine Makedoniá). Atény to dávali do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje a namietali, že Macedónsko si tým uzurpuje staroveké a antické grécke dedičstvo.

Protesty v Grécku pokračujú.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

Pokojné protesty pred macedónskym parlamentom sa pravidelne konajú aj v Skopje. Macedónsky prezident Gjorge Ivanov minulý týždeň oficiálne odmietol podpísať dohodu, ktorú už ratifikoval macedónsky parlament. Odôvodnil to tým, že je protiústavná. Parlament bude o nej znovu rokovať tento týždeň a po jej opätovnom ratifikovaní ju už Ivanov nebude môcť blokovať.

K oficiálnej zmene názvu i macedónskej ústavy by však malo dôjsť až po referende, ktoré je naplánované na september alebo október. Ak občania dohodu v plebiscite odmietnu, budú nasledovať predčasné voľby. Premiér Zoran Zaev minulý týždeň avizoval, že v prípade neúspešného referenda zo svojej funkcie odstúpi.

Viac o téme: ProtestyNázovGréckoMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu