Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krvavý hon na novinárov v Mexiku: Vyhrážky smrťou sa naplnili, zavraždili už siedmeho

(Zdroj: gettyimages.com)

MEXIKO - Mexického novinára zabili v štáte Quintana Roo ležiacom na východe krajiny, uviedla v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu prokuratúru. Ide už o siedmeho zabitého reportéra v Mexiku v tomto roku.

Josého Guadalupe Chana, ktorý pracoval v miestnom týždenníku Playa News, zastrelili v piatok v bare v meste Felipe Carrillo Puerto v štáte Quintana Roo, spresnila vo vyhlásení prokuratúra. Chan posledné týždne dostával vyhrážky smrťou, uviedol hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v Mexiku. 

Mexiko je pre novinárov jedna z najnebezpečnejších krajín sveta. Vlani tam bolo zabitých 13 žurnalistov. V priebehu posledných desiatich mesiacov pred júlovými voľbami zavraždili v krajine vyše 120 politikov, pripomenula agentúra DPA. Mexiko v súčasnosti zažíva bezpríkladnú vlnu násilia, pričom počas vlaňajška tam bolo zaznamenaných 29.000 trestných činov, keď došlo k usmrteniu osôb.

Nárast násilia otriasol popularitou mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta a posilnil podporu nádejného ľavicového prezidentského kandidáta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, ktorý pred nedeľnými voľbami vedie v prieskumoch verejnej mienky.

Viac o téme: VraždaNovinár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu