Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štart japonskej rakety MOMO dopadol katastrofálne: FOTO Spadla a explodovala

Štart japonskej rakety MOMO dopadol veľmi zle. Krátko po štarte raketa spadla a vybuchla. Zobraziť galériu (2)
Štart japonskej rakety MOMO dopadol veľmi zle. Krátko po štarte raketa spadla a vybuchla. (Zdroj: SITA/Masanori Takei/Kyodo News via AP)

TOKIO - Štart rakety MOMO vyrobenej súkromnou japonskou firmou sa v sobotu skončil neúspechom. Výrobca rakety, spoločnosť Interstellar Technologies, informoval, že raketa krátko po štarte spadla a vybuchla. Informovala o tom v sobotu televízna stanica SKY News.

Raketa štartovala z oblasti mesta Taiki na ostrove Hokkaidó. Podarilo sa jej vyletieť do výšky len niekoľko desiatok metrov, potom z časti, kde sa nachádzali motory, začal vychádzať čierny dym. Po náraze na zem raketa vybuchla a na mieste jej dopadu - v tesnej blízkosti štartovacej plošiny - vypukol požiar. Nikto však pri ňom nebol zranený. Plamene sa podarilo rýchlo uhasiť.

Štart japonskej rakety MOMO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Masanori Takei/Kyodo News via AP)

Spoločnosť Interstellar Technologies teraz analyzuje príčiny neúspešného štartu svojej rakety. Neúspechom sa skončil aj let prvej rakety MOMO vlani v júli.  Vtedy bol problém s vysielaním telemetrických údajov do riadiaceho centra. V dôsledku toho padlo rozhodnutie o vyradení motorov rakety, ktorá potom spadla do vôd Tichého oceánu.

Raketa MOMO má desať metrov a váži okolo tony. Mala by byť schopná vyletieť do výšky okolo 100 kilometrov. Cieľom spoločnosti Interstellar Technologies, ktorú založil japonský podnikateľ Takafumi Horie, je vynášať mikrosatelity na suborbitálne a orbitálne dráhy.

Viac o téme: VýbuchRaketaŠtartJaponskoMOMO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu