Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusi sú nespokojní s činnosťou médií: Pohrozili odňatím licencie dvom staniciam

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský orgán pre dozor nad médiami pohrozil odňatím vysielacej licencie spravodajskej televízii France 24. Tento francúzsky spravodajský kanál totiž údajne porušuje ruský mediálny zákon, informovala agentúra AP.

Príslušné varovanie zverejnila v piatok ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor) a zaslala ho formou listu aj samotnej televízii. Dozorný orgán podľa vlastného vyjadrenia zistil, že informácie šírené televíziou France 24 sú "pod kontrolou zahraničnej právnickej osoby". To je v rozpore s platným ruským zákonom, ktorý stanovuje, že zahraničné subjekty nemôžu mať viac než 20-percentný podiel v médiách pôsobiacich na území Ruskej federácie.

France 24 vlastní prostredníctvom mediálneho holdingu francúzsky štát. Televízia má sídlo v Paríži a vysiela vo francúzskom, anglickom, arabskom a španielskom jazyku. Anglické vysielanie France 24 je v Rusku súčasťou programových balíkov miestnych satelitných televízií.   

Oznámenie Roskomnadzoru bolo zverejnené deň po tom, ako francúzska audiovizuálna rada (CSA) napomenula ruskú satelitnú televíziu RT, ktorá podľa nej zverejnila zavádzajúcu správu spochybňujúcu chemické útoky v Sýrii. RT podľa CSA v predmetnej správe chybne preložila vyjadrenia sýrskych civilistov. Agentúra Reuters okrem toho informovala o piatkovom vyjadrení výboru hornej komory ruského parlamentu, ktoré sa týka nemeckej verejnoprávnej spravodajskej stanice Deutsche Welle (DW). 

Poslanci avizovali, že požiadajú regulačné orgány o preskúmanie toho, či DW pôsobí v súlade s ruskými zákonmi. Člen výboru Igor Morozov pohrozil, že DW by mohla potenciálne prísť aj o licenciu na vysielanie v Rusku. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok obvinila Deutsche Welle zo zverejnenia "urážlivých článkov" na sociálnych, uvádza agentúra Reuters. 

Viac o téme: MédiáRuskoMoskvaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu