Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Boje v pásme Gazy sa vyostrujú: Izraelský vojak zastrelil 13-ročného chlapca

Boje v Pásme Gazy pokračujú.
Boje v Pásme Gazy pokračujú. (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov, File)

GAZA - Príslušníci izraelskej armády zastrelili počas piatkových protestov pri hranici medzi Izraelom a pásmom Gazy 13-ročného chlapca. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Pri zrážkach medzi demonštrantami a izraelskými vojakmi sa zranilo ďalších 133 Palestínčanov. Zranených rozviezli do nemocníc, najmenej traja z nich sú v kritickom stave. Izraelská armáda tieto informácie bezprostredne nekomentovala, dodala agentúra AP.

V pásme Gazy, kontrolovanom militantnou organizáciou Hamas, sa od konca marca konajú pravidelné protesty proti 11 rokov trvajúcej izraelskej blokáde tejto enklávy na pobreží Stredozemného mora. Demonštrácie často sprevádza násilie. Izraelské sily pri potláčaní nepokojov používajú streľbu ostrými nábojmi a slzotvorný plyn, pričom zabili už viac ako 125 ľudí.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú Izrael z neprimerane tvrdých zákrokov voči demonštrantom. Podľa Izraela však vojaci strieľajú len na hlavných podnecovateľov nepokojov, čo sú spravidla členovia palestínskych militantných skupín, ktorí sa pokúšajú preraziť plot a preniknúť na izraelské územie.

Viac o téme: StreľbaBojeIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu