Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

11. september 2001: Čo by sa nestalo, keby nebol...

11. 9. 2001, NEW YORK, 9.03 hod.: A svet sa zmenil... Zobraziť galériu (7)
11. 9. 2001, NEW YORK, 9.03 hod.: A svet sa zmenil...

NEW YORK - Amerika a celý svet si dnes pripomínajú šesť rokov od teroristických útokov na newyorské Dvojičky a washingtonský Pentagón. Dnes je jasné, že tieto zverstvá zmenili dovtedajší svet a nasmerovali americkú, ale aj európsku zahraničnú politiku na cestu vojny. Vojny proti terorizmu. Čo by sa nestalo, keby utorok 11. september 2001 bol len jedným z obyčajných dní?

 

11. september 2001: Čo
Zobraziť galériu (7)

Usáma bin Ládin by NEBOL hľadaný

Najhľadanejší muž na svete Usáma Bin Ládin a hnutie Taliban by naďalej spravovali krajinu, verejne popravovali „nevhodných“ veriacich a ženám by robili zo života peklo. Naďalej by fungoval výnosný obchod s drogami a ruskí vojaci na tadžicko-afganskej hranici by si veselo plnili vrecká úplatkami. Je tiež pravdepodobné, že aj susedný Pakistan by sa dal na cestu radikálneho islamu, pretože súčasný prezident Parvíz Mušaráf by nemal podporu Spojených štátov.
11. september 2001: Čo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V Iraku by NEBOLA vojna

Témami jesene 2001 a jari 2003 by neboli vojny. Američania by nepodnikli inváziu do Afganistanu v októbri 2001, rovnako by sa svet vyhol vojne v Iraku, ktorá sa začala v marci 2003. V oboch krajinách by nevládlo krvavé násilie a ľudia by po desaťtisícoch nezomierali pri bombových atentátoch. Nažive by zostali aj tisícky vojakov. Ceny ropy by nestúpali tak radikálne, Amerika by sa vyhla obrovskej kritike zvonku aj zvnútra. Prezident Bush by nemal na čom postaviť svoju volebnú kampaň v roku 2004 a možno by sa nestal druhýkrát najsilnejšou hlavou štátu na svete. Americká ekonomika by toľko netrpela a dolár by nebol taký slabý.
11. september 2001: Čo
Zobraziť galériu (7)

Väzni by NEBOLI týraní

Svet by ostal ušetrený hrozných záberov na umučených irackých väzňov, ktorých týrali ich americkí strážcovia vo väznici Abú Grajb. Americká armáda by nečelila obrovskej blamáži. Rovnako pokojná by ostala väznica Guantánamo na kubánskom pobreží, kde sa ocitli mnohí teroristi, ale zrejme aj nevinní ľudia. V Európe by pod rúškom tajomstva nelietali stroje CIA s väzňami. Práve odhalenie letov cez Európu s tichým súhlasom vlád výrazne narušilo dôveru Európanov vo vlastných, ale aj amerických politikov.
11. september 2001: Čo
Zobraziť galériu (7)

Saddám by NEBOL obesený

V prípade, že by ešte Dvojičky stáli, v Iraku by aj dnes vládol diktátorský režim Saddáma Husajna. V krajine by sa stále potláčali ľudské práva, Kurdi by nemali svoju autonómiu, Saddám by veľkohubo hrozil Amerike a neodvisol by na šibenici. Jeho vláda by naďalej bohatla z obchodu s ropou a jeho synovia Udaj a Kusaj by stále terorizovali svoje okolie a spolu s otcom si užívali pohodlie luxusných palácov.
11. september 2001: Čo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Letiská by NEBOLI pod silným dozorom

Na letiskách v roku 2007 by nestáli siahodlhé rady pred bezpečnostnou prehliadkou a do lietadla by sme si mohli zobrať ľubovoľné množstvo nápojov, a dokonca aj kozmetiku. Na termináloch s letmi do USA by sa pasažieri nemuseli vyzúvať, alebo odopínať si opasky. Na amerických letiskách by nebolo toľko policajtov a vojakov. Ľudia by nemali strach už len pri pohľade na zahaleného človeka z arabského sveta. Letecký priemysel by neutrpel straty a lety by nemeškali v dôsledku prísnych prehliadok.
11. september 2001: Čo
Zobraziť galériu (7)

Do USA by NEBOLI víza

Po 11. septembri Američania niekoľkokrát sprísnili predpisy týkajúce sa príchodu do ich krajiny, čo sťažilo podmienky bezvízového styku. Dnes by sme však už zrejme ako členovia Európskej únie mohli cestovať za Veľkú mláku bez nálepiek v pase. Pokorným žiadostiam na americkej ambasáde by odzvonilo. Brusel by totiž oveľa ľahšie pretlačil do Washingtonu žiadosť o zrušenie vízovej povinnosti pre Slovensko a nových členov Európskej únie.


Chronológia veľkých útokov spájaných s al-Káidou od 11. septembra 2001 >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu