Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Washington neplánuje citeľné stiahnutie jednotiek z Iraku

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vrchný veliteľ amerických síl v Iraku David Petraeus v pondelok vo svojej s napätím očakávanej správe Kongresu Spojených štátov pravdepodobne neodporučí žiadne podstatnejšie stiahnutie jednotiek.

Generál v správe uviedol, že požiada prezidenta Georgea W. Busha o polročný odklad rozhodnutia o ďalšom postupe pri odsune jednotiek USA z Iraku. Petraeus argumentuje, že rozsiahlejšie stiahnutie jednotiek by podkopalo pokroky, ktoré sa podarilo dosiahnuť s pomocou zvýšenia počtu vojakov, uviedol americký vládny zástupca.

Vrchný veliteľ bude podľa agentúry AFP prezidenta informovať, že od polovice decembra by sa domov mohlo postupne vrátiť približne 4 000 amerických vojakov. Petraeus a americký vyslanec v Iraku Ryan Crocker budú navyše odrádzať od zmeny irackého vedenia, hoci nie sú spokojní s jeho pokrokmi pri zmierovaní obyvateľov, uvádza sa v správe ďalej.

Obaja najvyšší americkí predstavitelia v Iraku by mali Kongresu poskytnúť správu o vojenských a politických úspechoch v Iraku. Tá pravdepodobne opäť rozprúdi debatu o správnosti angažovania sa v oblasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu