Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko ostro kritizuje OPCW: Rozšírenie mandátu je výsledkom podplácania a vydierania

Rusko kritizuje OPCW v Haagu. Myslí si, že je to skorumpovaná organizícia.
Rusko kritizuje OPCW v Haagu. Myslí si, že je to skorumpovaná organizícia. (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo vo štvrtok rozhodnutie rozšíriť právomoci globálnej organizácie pre dohľad nad chemickými zbraňami tak, aby mohla určovať pôvodcov nezákonných chemických útokov. Agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na zverejnené vyhlásenie.

Stredajšie odhlasovanie nového mandátu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) na zasadnutí v holandskom Haagu označila Moskva za "nechutný" krok, ktorý bol "výsledkom politickej manipulácie, priameho podplácania celého radu delegácii či priamo vydierania".

Zástupcovia členských štátov OPCW podporili veľkou väčšinou príslušný návrh, ktorý predložila Británia, pripisujúca Rusku zodpovednosť za marcový incident v anglickom meste Salisbury. Tamojšia otrava bývalého dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije vyvolala politický spor, ktorý viedol k vzájomnému vyhosťovaniu diplomatov.

Dvojdňové mimoriadne zasadnutie OPCW v Haagu však bolo zvolané na žiadosť západných štátov po najnovších hláseniach o údajných chemických útokoch v Sýrii. Rusko a ďalších 23 krajín v stredu hlasovalo proti rozšíreniu právomocí OPCW. Na prijatie zmieneného mandátu boli potrebný súhlas dvoch tretín prítomných zástupcov.

Viac o téme: DohodaRuskoChemické zbraneOPCW
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu