Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Protesty v Grécku neutíchajú: FOTO Ľudia opäť skandovali, nevyhli sa ani výtržnostiam

Protesty v Grécku Zobraziť galériu (3)
Protesty v Grécku (Zdroj: SITA/AP Photo/Giannis Papanikos)

SOLÚN - Zhruba 2500 ľudí mávajúcich gréckymi zástavami a skandujúcich "Macedónsko je grécke" v stredu opäť pochodovalo ulicami severogréckeho mesta Solún na protest proti dohode o novom názve susedného Macedónska. Informuje o tom agentúra AP.

Skupina demonštrantov poliala farbou pamätník holokaustu, ďalší protestujúci spôsobili škody v jednej z miestnych kaviarní. Polícia už začiatkom tohto týždňa zasahovala proti demonštrantom v tomto druhom najväčšom gréckom meste slzotvorným plynom a zábleskovými granátmi. Stredajšie protestné zhromaždenie zoorganizovali tie isté radikálne skupiny, ktoré v Solúne a v Aténach aj predtým iniciovali demonštrácie proti potenciálnemu kompromisu v dlhoročnom vyjednávaní medzi Macedónskom a Gréckom. Rokovania sa tento mesiac skončili dohodou, podľa ktorej by sa Macedónsko v budúcnosti malo nazývať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija).

Protesty v Grécku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Giannis Papanikos)

Dohoda má v oboch krajinách svojich odporcov. Radikáli namietajú, že obsahuje príliš veľa ústupkov voči druhej strane. Pokojné protesty pred budovou parlamentu sa pravidelne konajú aj v macedónskom hlavnom meste Skopje. Macedónsky prezident Gjorge Ivanov tento týždeň oficiálne odmietol podpísať dohodu, ktorú už ratifikoval macedónsky parlament. Odôvodnil to tým, že je protiústavná. Parlament bude o nej rokovať opäť na budúci týždeň a po jej opätovnom ratifikovaní ju už Ivanov nebude môcť blokovať.

K oficiálnej zmene názvu i macedónskej ústavy by však malo dôjsť až po referende, ktoré je naplánované na september alebo október. Ak občania dohodu v plebiscite odmietnu, budú nasledovať predčasné voľby. Premiér Zoran Zaev tento týždeň už avizoval, že v prípade neúspešného referenda zo svojej funkcie odstúpi.

Protesty v Grécku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Giannis Papanikos)

Viac o téme: ProtestyGréckoMacedónskoNázov krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu