Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Doživotie za páchanie genocídy: Vo Švédsku udelili trest za ohavný čin v Rwande

(Zdroj: SITA, genocidearchiverwanda.org.rw)

ŠTOKHOLM - Švédsky súd odsúdil v stredu muža pochádzajúceho z Rwandy na doživotie za účasť na genocíde, ktorá sa v tejto africkej krajine odohrala v roku 1994. Informovala o tom agentúra AP.

Súd Štokholme uznal Theodora Tabara za vinného z vraždy, pokusu o vraždu a únosu príslušníkov rwandského etnika Tutsiov. Všetky tieto činy boli spáchané "so zámerom zlikvidovať celú túto (etnickú) skupinu alebo jej časť," konštatoval súd.Podľa súdu Tabaro - ktorý bol utečencom z Rwandy, ale v súčasnosti je už občanom Švédska - zohrával "vedúcu úlohu ma miestnej úrovni" a bol "tak ústrednou a aktívnou (osobou), že ho možno považovať za páchateľa." Odsúdený podľa súdu nabádal k spáchaniu trestných činov aj ďalších ľudí. 

Podľa obžaloby sa 49-ročný Tabaro zúčastnil na viacerých útokoch, pri ktorých na juhozápade Rwandy zahynuli stovky ľudí. Samotný odsúdený vinu popiera a celý proces označuje za politicky motivovaný.Doživotie je podľa švédskych zákonov najvyšším trestom. V praxi bývajú páchatelia najťažších zločinov odsúdení na 18 rokov a pobyt vo väzení im potom opakovane predlžujú. Podľa OSN si genocída v Rwande vyžiadala asi 800.000 obetí. Väčšinou šlo o príslušníkov etnika Tutsiov, ale aj o umiernených Hutuov, ktorých vraždili hutuskí extrémisti.

Viac o téme: TrestDoživotieGenocídaŠvédskoRwanda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu