Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V únii to opäť vrie: Orbán útočí Sorosom, ublížiť to môže aj Slovensku

Zľava: Andrej Babiš, Sebastian Kurz, Viktor Orbán, Peter Pellegrini a Mateusz Morawiecki
Zľava: Andrej Babiš, Sebastian Kurz, Viktor Orbán, Peter Pellegrini a Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/ÚV SR)

BRATISLAVA - Viktor Orbán sa opäť cíti ublížene. Maďarský premiér najnovšie skritizoval výbor Európskeho parlamentu za jednu z jeho osobitných správ. Orbán opäť zmienil aj amerického finančníka Georga Sorosa.

Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Európskeho parlamentu (EP) v pondelok veľkou väčšinou hlasov schválil osobitnú správu. Podľa prijatého dokumentu jestvuje v krajine jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušenia základných európskych hodnôt, preto je opodstatnené otvoriť proti Maďarsku konanie podľa článku č. 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu.

Cieľom správy o situácii v Maďarsku je ale podľa Orbána vyvinutie nátlaku na Maďarsko, aby zmenilo svoj postoj k prisťahovaleckej politike. Podľa agentúry MTI premiér v reakcii na pondelňajšie schválenie správy, ktorú spracovala holandská poslankyňa EP zo skupiny Zelených Judith Sargentiniová, ďalej konštatoval, že Sargentiniová je "človekom" amerického finančníka Georgea Sorosa, preto dokument považuje za Sorosovu správu.

Maďari sa vraj už rozhodli

„Maďarskí voliči o tejto otázke už rozhodli, preto niet o čom ďalej diskutovať," zdôraznil Orbán. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v tejto súvislosti povedal, že v Bruseli prebiehal voči Maďarsku vykonštruovaný proces, ktorý teraz uzatvorili politickým rozsudkom.

Maďarsko by sa v prípade reálneho otvorenia takéhoto konania stalo druhou krajinou po Poľsku, ktorej by v dôsledku tohto postupu hrozilo hoci aj odobratie hlasovacieho práva. Európsky parlament vyzval Radu EÚ, aby tiež zistila, či jestvuje vážne porušenie európskych hodnôt v Maďarsku. Za odporúčanie zo strany spomínaného grémia EP hlasovalo 37 a proti 19 europoslancov.

Ľútosť francúzskeho hovorcu vlády

Orbán tak pokračuje v minirebélii krajín V4, - Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska - ktoré sa minulý štvrtok štvrtok rozhodli nezúčastniť sa nedeľnej schôdzky o migrácii. Tej sa zúčastnili predstavitelia niektorých krajín EÚ. Český premiér Andrej Babiš označil formát a načasovanie za nešťastné.

Neformálneho zasadnutia sa nakoniec zúčastnili lídri 16 štátov EÚ. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej prinieslo "veľa dobrej vôle" hľadať spoločné riešenia. K situácii sa vyjadril aj francúzsky hovorca vlády Benjamin Griveaux, ktorý nad bojkotom krajín V4 vyjadril ľútosť. 

Viac o téme: George SorosViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu