Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tvrdý krok bývalého astronauta, ktorý ako druhý vstúpil na Mesiac: Zažaloval svoje deti a manažéra

Buzz Aldrin
Buzz Aldrin (Zdroj: SITA/AP Photo/Steven Senne, File)

ORLANDO - Bývalý americký astronaut Buzz Aldrin, ktorý v roku 1969 vstúpil ako druhý človek na povrch Mesiaca, podal žalobu na svoje dve deti a niekdajšieho manažéra. Okrem iného ich viní zo zneužitia svojich kreditných kariet a prevodov peňazí z bankového účtu, informovala v utorok agentúra AP.

Buzz Aldrin (88) podal spomínanú žalobu v júni na súde v americkom štáte Florida. Stalo sa tak týždeň po tom, ako jeho deti Andrew a Janice predložili vyhlásenie, že ich otec trpí stratou pamäti, preludmi, paranojou a zmätením mysle. Požiadali pritom súd, aby ich ustanovil za otcových poručníkov. Tvrdia, že ich otec rozhadzuje peniaze a stýka sa s priateľmi, ktorí sa ho snažia odtrhnúť od rodiny. 

Súd poveril expertov, aby preverili Aldrinovo duševné zdravie, čo by sa malo stať v priebehu tohto týždňa. Bývalý astronaut a vojenský pilot argumentuje, že sa ho deti snažia zbaviť svojprávnosti pod falošnou zámienkou, že trpí demenciou. V tejto súvislosti ich tiež viní z očierňovania. 

V apríli tohto roku Aldrin absolvoval testy u geriatrického psychiatra a jeho mentálne schopnosti sa pohybovali v jeho vekovej kategórii v rozmedzí nadpriemerné až normálne. Podľa psychiatra je Aldrin stále schopný postarať sa sám o seba i financie. Buzz Aldrin, celým menom Edwin Eugene Aldrin, bol pilotom lunárneho modulu kozmickej lode Apollo 11. Dňa 20. júla 1969 spolu s Neilom Armstrongom, avšak ako druhý, vystúpil z modulu na povrch Mesiaca.

Službu v americkom Národnom úrade pre letectvo a vesmír (NASA) ukončil v roku 1971 a v nasledujúcom období - ako sám priznal vo svojom životopise - trpel depresiami a alkoholizmom. Aldrin bol minulý týždeň prítomný v Bielom dome, keď americký prezident Donald Trump oznamoval vytvorenie vesmírnych síl ako samostatnej zložky armády USA. 

Viac o téme: ŽalobaBuzz Aldrin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu