Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VIDEO Tragédia v Etiópii: Ľudia oslavovali nového premiéra, v tom zaznel výbuch

Výbuch v Etiópii Zobraziť galériu (4)
Výbuch v Etiópii (Zdroj: SITA/AP Photo)

ADDIS ABEBA - Najmenej jednu obeť a 150 zranených si vyžiadal sobotňajší výbuch na zhromaždení na podporu nového reformistického premiéra Etiópie Abija Ahmada Alího. Desať zranených je v kritickom stave. S odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra AP.

Premiér sa už medzitým prihovoril národu, pričom povedal, že o život prišlo niekoľko ľudí a ďalší sú zranení. Incident, ktorý označil ako "dobre zorganizovaný útok", vyšetruje polícia. "Láska vždy zvíťazí. Zabíjanie je prehra. Tým, ktorí sa nás snažia rozdeliť, chcem odkázať, že sa im to nepodarí," dodal.

Abiy predtým povedal desiatkam tisíc podporovateľov, ktorí sa zhromaždili na Meskel Square v Addis Abebe, že po rokoch napätia prichádza zmena a už sa s tým nedá nič robiť. "Počas uplynulých sto rokov nám veľmi ubližovala nenávisť," vyjadril sa a zdôraznil potrebu zavedenia ďalších reformných opatrení. Po výbuchu vysielateľ okamžite ukončil prenos.

Štyridsaťdvaročný Abiy sa ujal funkcie v apríli a krátko na to krajinu prekvapil oznámením o prepustení desiatok tisíc väzňov, otvorením štátnych spoločností súkromným investíciám a záujmom o uplatnenie mierovej dohody s Eritreou. Jeho reformy však nepotešili všetkých.

Premiéra z miesta odviezla ochranka. Následne v televíznom prejave incident označil za "neúspešný pokus síl, ktoré nechcú jednotnú Etiópiu" a uviedol, že zabitých bolo "niekoľko ľudí", jeho kancelária neskôr oznámila, že nikto našťastie nezomrel, ale 83 ľudí bolo zranených a šesť je v ohrození života. Zástupca šéfa policajnej komisie v Addis Abebe Girma Kassa uviedol, že zranených bolo 150 osôb, z toho 15 vážne.

Premiér hovoril na námestí v Addis Abebe pred davom stúpencov, ktorí držali transparenty s nápismi ako: "Jedna láska, jedna Etiópia". Desaťtisícom zhromaždených premiér odkázal, že zmeny nastanú čoskoro a budú nezvratné. Abiy Ahmed, ktorý úrad zastáva od apríla, obyvateľov druhej najľudnatejšej africkej krajiny prekvapil, keď oznámil, že prepustí desaťtisíce väzňov a otvorí štátne firmy súkromným investorom. Rovnako sa vyslovil za bezpodmienečné zmierenie so susednou Eritreou.

Výbuch v Etiópii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

S reformami nie sú ale spokojní všetci. Niektorí Etiópčania pri hranici s Eritreou proti zmiereniu protestovali. Tigrinština ľudová oslobodzovacia fronta, ktorá je stranou v etiópskej vládnej koalícii a uplynulých 27 rokov bola dominantnou silou v etiópskej vláde, uviedla, že prímerie bolo oznámené predtým, než o tom rokoval kongres vládnucej strany.

Podľa organizátora zhromaždenia sa niekto v dave pokúsil hodiť granát na pódium, okolostojaci ľudia mu však v tom zabránili. "Premiér bol terčom," povedal Sejum Tešome pre AP s tým, že na mieste okamžite zadržali troch podozrivých, dvoch mužov a jednu ženu. Premiér Abij v príhovore tiež vyhlásil, že útok na mítingu bol "lacný a neprijateľný", a dodal: "Láska vždy víťazí. Zabíjanie iných je porážkou. Tým, ktorí sa nás pokúsili rozdeliť, chcem povedať, že neuspeli."

Medzi Etiópiou a Eritreou panovalo napätie od konca vojny v rokoch 1998-2000. Povojnová medzinárodná komisia totiž rozhodla, že mesto Badme a niekoľko ďalších územia pripadne Eritrei, čo Etiópia odmietla akceptovať a zo sporného územia nestiahla vojakov. Eritrea preto Etiópiu obvinila z okupácie.

Výbuch v Etiópii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Obnovenie diplomatických stykov Eritrea podmienila etiópskym súhlasom s povojnovú hranicou. Nový etiópsky premiér sa však zaviazal, že sa bude usilovať o zmierenie so severnými susedmi. Eritrea predtým patrila k Etiópii, v roku 1991 ale získala po 30 rokoch bojov samostatnosť. Obe krajiny sa spolu v rokoch 1998 až 2000 stretli v ďalšej vojne. Pri novom konflikte prišlo o život na 70.000 ľudí. Eritrejskej veľvyslanec v Japonsku na twitteri útok odsúdil.

Viac o téme: VýbuchEtiópiaAbiy Ahmed
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu