Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výbuch na štadióne počas vystúpenia prezidenta Zimbabwe: Mrazivé VIDEO priamo z miesta činu

Explózia v Zimbabwe Zobraziť galériu (2)
Explózia v Zimbabwe (Zdroj: SITA/AP Photo)

BULAWAYO - Zrejme viacero ľudí utrpelo v sobotu zranenia v dôsledku výbuchu na predvolebnom zhromaždení v zimbabwianskom meste Bulawayo, na ktorom bol prítomný aj súčasný prezident Zimbabwe. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na miestne médiá a svedkov.

Výbuch na štadióne nastal vo chvíli, keď prezident Emmerson Mnangagwa ukončil svoj prejav a odchádzal z pódia. Podľa údajov štátneho denníka Zimbabwe Herald samotný Mnangagwa vyviazol bez zranení a urýchlene ho odviezli do bezpečia. Zábery zverejnené na internete zachytávajú, ako prezident zakýval zhromaždenému davu a odobral sa z pódia smerom k otvorenému stanu pre významných hostí. O niekoľko sekúnd neskôr nastal výbuch, na čo ľudia začali kričať a priestranstvo zahalil dym. Štátna televízia okamžite prerušila svoj prenos z akcie.

Explózia v Zimbabwe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Prezidentský hovorca George Charamba uviedol pre Zimbabwe Herald, že okolnosti sobotňajšieho výbuchu sa vyšetrujú, poznamenal však, že Mnangagwa bol v minulosti terčom "mnohopočetných" pokusov o atentát. Emmerson Mnangagwa stojí na čele Zimbabwe od vlaňajšieho novembra, keď armáda donútila odstúpiť dlhoročného prezidenta Roberta Mugabeho. Krajina sa teraz pripravuje na prvé prezidentské a parlamentné voľby v novej ére, ktoré sú naplánované na 30. júla.

rezident, ktorý aj v minulosti zvykol žartovať na adresu neúspešných pokusov o atentát na neho, a tvrdí, že už si na ne zvykol, sa pre vysielateľa ZBC vyjadril, že bol "niekoľko centimetrov od výbuchu", ale ešte neprišiel jeho čas.

Viac o téme: PrezidentZimbabwePokus o atentátBulawayo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu