Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Katastrofa na ostrove Sumatra: Potopil sa trajekt, je nezvestných takmer 130 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKARTA - Najmenej 128 pasažierov je stále nezvestných po tom, ako sa v pondelok večer miestneho času potopil preplnený indonézsky trajekt na jazere Toba nachádzajúcom sa na ostrove Sumatra. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne záchranárske zdroje.

Mnoho ľudí nahlásilo, že ich príbuzní sú nezvestní. Podľa prvotných údajov sa na plavidle, ktoré stroskotalo počas nepriaznivých poveternostných podmienok, malo nachádzať najmenej 80 osôb. Po možných preživších pátrajú stovky záchranárov, prácu im však sťažuje dážď a vysoké vlny.

Zachrániť sa podarilo odhadom 18 osôb; úrady potvrdili smrť jedného pasažiera. Podľa úradov bol trajekt prevádzkovaný ilegálne, bez zoznamu pasažierov a cestovných lístkov. Drevené plavidlo malo kapacitu 60 pasažierov, ale prevážalo aj niekoľko desiatok motocyklov. Či sa na palube nachádzali aj cudzinci, nie je známe.

Nehody trajektov sú v Indonézii, tvorenej veľkým súostrovím, časté, a to najmä počas islamského sviatku íd al-fitr, ktorý pripadol na minulý týždeň. Milióny ľudí vtedy cestuje po celej krajine do svojich domovov alebo za príbuznými. V indonézštine sa tento sviatok nazýva Hari Raya Puasa. Plavidlo s názvom KM Sinar Baru vyplávalo z prístavu Simanindo a malo namierené do prístavu Tigaras.

Podľa jednej z preživších, ktorú indonézska televízia identifikovala ako Juwitu Sumbayak, trajekt zasiahli vysoké vlny a pred potopením do neho narazila drevená loď. "Bola som zúfalá, bola som vystrašená na smrť. Bojím sa, že moja rodina zomrela," uviedla.

Jazero Toba s rozlohou 1 145 kilometrov štvorcových je vulkanického pôvodu a je populárnou turistickou destináciou. Nehody trajektov sú v Indonézii bežné, a to najmä v dôsledku častého nedodržiavania bezpečnostných predpisov.

Viac o téme: TrajektPotopenieIndonéziaSumatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu